Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy emberi jogi szervezet szerint az orosz hadsereg szándékosan civil célpontokat lő Szíriában

Már két hónapja tart az ütközet, melynek során az orosz hadsereg szír kormányerőkkel közösen támadja az Asszad-ellenes felkelők utolsó bástyáját, Idlib tartományt Szíriában. A tavaly nyár óta legvéresebb offenzíva alatt emberi jogi és embermentő szervezetek szerint eddig összesen 544 civil vesztette életét, 2117-en pedig megsebesültek.

A Szír Emberi Jogi Hálózat (SNHR) szerint, ami az ENSZ-nek készít jelentéseket a helyi helyzetről, orosz harci gépek, és szír kormányerők szándékosan támadnak civil célpontokat a hadművelet során.

Fadel Abdul Ghany, a szervezet elnöke a Reuters-nek úgy számolt be, hogy

„Az orosz hadsereg és szír szövetségese szánt szándékkal céloz meg civileket, rekordmennyiségű egészségügyi létesítményt bombáznak.”

A lap felidézi, hogy pénteken 15 ember, köztük gyerekek is életüket vesztették Mhambil faluban, Idlib nyugati részén, amikor a szír hadsereg helikopterei – szemtanúk szerint – hordóbombákat dobtak egy lakóövezetre.

Eddig 11 nagyobb világszintű humanitárius szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy Idlib a katasztrófa szélén táncol, 3 millió civil élete van veszélyben, köztük 1 millió gyereké.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy az amerikai erők Szíriából történő kivonulásával a helyi hatalmi egyensúly Oroszország és Irán javára billenhet át, a nyugati szövetségesek rovására.

(Reuters)
Olvass tovább!