Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy emberi jogi szervezet szerint az orosz hadsereg szándékosan civil célpontokat lő Szíriában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Már két hónapja tart az ütközet, melynek során az orosz hadsereg szír kormányerőkkel közösen támadja az Asszad-ellenes felkelők utolsó bástyáját, Idlib tartományt Szíriában. A tavaly nyár óta legvéresebb offenzíva alatt emberi jogi és embermentő szervezetek szerint eddig összesen 544 civil vesztette életét, 2117-en pedig megsebesültek.

A Szír Emberi Jogi Hálózat (SNHR) szerint, ami az ENSZ-nek készít jelentéseket a helyi helyzetről, orosz harci gépek, és szír kormányerők szándékosan támadnak civil célpontokat a hadművelet során.

Fadel Abdul Ghany, a szervezet elnöke a Reuters-nek úgy számolt be, hogy

„Az orosz hadsereg és szír szövetségese szánt szándékkal céloz meg civileket, rekordmennyiségű egészségügyi létesítményt bombáznak.”

A lap felidézi, hogy pénteken 15 ember, köztük gyerekek is életüket vesztették Mhambil faluban, Idlib nyugati részén, amikor a szír hadsereg helikopterei – szemtanúk szerint – hordóbombákat dobtak egy lakóövezetre.

Eddig 11 nagyobb világszintű humanitárius szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy Idlib a katasztrófa szélén táncol, 3 millió civil élete van veszélyben, köztük 1 millió gyereké.

Korábban a Mérce is beszámolt róla, hogy az amerikai erők Szíriából történő kivonulásával a helyi hatalmi egyensúly Oroszország és Irán javára billenhet át, a nyugati szövetségesek rovására.

(Reuters)