Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három nap alatt adakozásból összegyűlt Gulyás Mártonék perköltsége

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Mérce is beszámolt róla, hogy néhány nappal ezelőtt másodfokon 220 óra közérdekű munkára ítélte a Fővárosi Törvényszék Gulyás Mártont, míg társát Varga Gergőt 80 óra közmunkára kötelezték, amiért ketten, 2017 április 10-én festékes üvegeket dobtak a Sándor-palotára, miután kiderült, Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU ellehetetlenítését előirányzó törvényt.

Az ítélet az „idő múlására” hivatkozva enyhített kicsit az eredeti, elsőfokú határozaton, akkor Gulyás 300 órát, Varga pedig 200 órát kapott a Budai Központi Kerületi Bíróságon, ahol ügyüket gyorsított eljárásban tárgyalták, őket pedig festékezésért vezetőszáron kísérték a tárgyalóterembe.

Ma a Gulyás Márton vezetésével működő Partizán csatorna adta hírül, hogy a kettejükre a büntetésen felül kiszabott 618 220 forint perköltséget alig három nap alatt összedobták az őket támogató állampolgárok.

Gulyás Mártonnak 92-en, Varga Gergőnek 39-en utaltak 700, illetve 200 ezer forint körüli összeget. Így a fennmaradó több mint 200 ezer forintot úgy döntöttek, hogy nem tartják meg, ehelyett azt a komplex szociális munkát végző, szociális bérlakásokat felújító és fenntartó Utcáról Lakásba Egyesületnek ajánlják fel.

Közleményük szerint az ULÉ-t működtetők

„a pénzből a működésüket és a klienseik problémáinak kezelését fogják tudni finanszírozni.”

a nyilatkozatban meg is indokolták, miért pont ezt a szervezetet támogatják:

„Azért hoztuk ezt a döntést Gergővel közösen, mert mindketten évek óta foglalkozunk lakhatási szegénységgel kapcsolatos aktivizmussal is, és pontosan ismerjük micsoda fantasztikus munkát végeznek az ULE munkatársai, és mekkora igény van az ő segítő jelenlétükre. Ezzel együtt is kérünk mindenkit akinek a lehetőségei engedik, hogy támogasson független médiát, szegénységgel, romákkal, menekültekkel foglalkozó szervezeteket, és így tovább!”

A Mérce a hírrel megkereste az Utcáról Lakásba Egyesületet, részükről Sipos Zoltán nyilatkozott:

„Nagy örömmel és köszönettel vettük tudomásul Gulyás Mártonék felajánlását. A részükről befolyó összeget teljes egészében lakásfelújításokra (például a kőbányai lakásfelújítási projektünkre), ügyfeleink megsegítésére, valamint működésre fogjuk fordítani.”


Korábban volt már több hasonló akciója Gulyás Mártonnak, többek között ilyen volt az Állami Számvevőszék épületének narancsszínűre mázolása is, erről akkor a Mérce is közvetített. Arra akkor Gulyás szerint azért volt szükség, mert az intézmény a Fidesz-KDNP kormány hatalmi eszközévé vált.Az aktivista-műsorvezető szerint azzal, hogy a Számvevőszék büntetésekkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat, megtagadta, hogy az embereket szolgálja.