Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Személyesen érdeklődtek amerikai kongresszusi képviselők az Auróra Közösségi Ház fideszes vegzálásáról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Magasrangú, 8 fős amerikai kongresszusi delegáció tett ma látogatást a 8. kerületi Auróra Közösségi Házban. A 444 korábban már megírta, tájékozódó delegáció érkezik közösségi helyhez, amelyet a 8. kerületi, fideszes önkormányzat 2017 vége óta korlátoz nyitvatartásában és szolgáltatásaiban „lakossági igényekre” hivatkozva, és korábban bezáratást eredményező rendeletet is el akartak fogadtatni velük szemben, ezt azonban a bíróság megsemmisítette.

Most a 444 cikke szerint a magyar jogállami ügyekkel évek óta foglalkozó Benjamin Cardin marylandi demokrata szenátor, Garret Graves louisianai republikánus képviselő is a delegáció tagja volt, a további résztvevők vegyesen mindkét amerikai politikai pártból érkeztek:

  • Steny Hoyer (D – Maryland)
  • Steve Cohen (D – Tennessee)
  • Tom Cole (R – Oklahoma)
  • Val Demings (D – Florida)
  • Gregory Meeks (D – New York)
  • Gwen Moore (D – Wisconsin)

A Mérce információi szerint a képviselők az Auróra működtetőinek általánosan, a helyzetükre vonatkozó kérdéseket tettek fel, arra vonatkozóan, mennyi pénzből tartják ezt a helyet, mikor kezdődött vegzálásuk, és miért.

Korábban is ismert volt, hogy amerikai és brit zsidó szervezetek aggodalmukat fejezték ki az Auróra bizonytalan helyzete miatt, lévén, hogy a ház zsidó istentiszteleteket is befogad és tart.

A kongresszusi delegáció egyébként nemcsak az Aurórát látogatta meg, de találkozott a főbb magyarországi civil jogvédő szervezetek vezetőivel is. A Helsinki Bizottság Facebook-bejegyzése szerint Léderer Sándor (K-Monitor), Pardavi Márta (Helsinki), Szabó Máté (TASZ), és Vig Dávid (Amnesty) találkozott a küldöttséggel.

A 444 információi szerint az amerikai politikusok útjuk során rajtuk kívül még kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel is találkoznak majd, és egyik legfontosabb témájuk az országban a demokrácia és a jogállam visszafejlődése.

A Kongresszus tagjai közül Cardin szenátor, Cohen és Moore képviselők mind az európai-amerikai biztonságért és együttműködésért felelős ún. kognresszusi „Helsinki Bizottság” tagjai, amely bizottság korábban Ben Cardin elnöki megbizatása alatt, 2013-ban meghallgatást is tartott a magyar jogállam helyzetéről, 2018-ban pedig „gulyásautoriter” rendszernek is minősítette az Orbán-féle politikai berendezkedést.