Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyílt pályázat nélkül jelölt új ombudsmant Áder János, a Parlament ma el is fogadta a döntést

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyílt pályázat és egyeztetés nélkül vált az alapvető jogok biztosává az Áder János által jelölt Kozma Ákos, miután az Országgyűlés ma 137 igen szavazattal meg is erősítette őt pozíciójában.

A Helsinki Bizottság rövid közleményben hívta fel arra a figyelmet, a döntéssel Áder nehéz helyzetben hozta Kozmát, elődje, Székely László után ugyanis ismét érdemi egyeztetés nélkül jelölték ki és fogadták el a biztos személyét, holott az ombudsmani intézményt felállító Párizsi Egyezmény iránymutatásai alapján ezt nem szabadott volna megtenni.

Éppen ezért most két volt ombudsman, Majtényi László és Kaltenbach Jenő, valamint 35 civil szervezet közösen fordult a köztársasági elnökhöz azt kérve, hogy ezúttal tartsák tiszteletben a folyamat egészét. A jogvédő szervezet felidézte, az  ENSZ illetékes albizottsága már 2014-ben figyelmeztette a magyar államot, hogy ezeket a követelményeket tartsa be, mindeddig a tapasztalatok szerint eredménytelenül.

Az újabb albizottsági vizsgálat mindezen információk fényében a Helsinki szerint „leminősítheti a biztosi hivatalt, ami súlyos presztízsveszteség lenne hazánknak.”

Felhívták rá a figyelmet, az alapvető jogok biztosának hazai intézményét a nemzetközi szabályok tükrében úgy tervezték meg, hogy a biztos mögött széles, és egyértelmű társadalmi támogatásnak kell állnia, amelyet éppen a jelölési folyamat hivatott garantálni és érvényesíteni.

Az ezzel kapcsolatos, Helsinkis petíciót május 22-én indították el, azt kérve, a köztársasági elnök minél több, független szervezetet vonjon be a kiválasztási folyamatba. A nyilvános kérvényt mindeddig 2362-en írták alá.

Áder viszont május vége óta a kérést még csak válaszra sem méltatta.

„Mindazonáltal a Magyar Helsinki Bizottság és civil partnerei abban bíznak, hogy a rossz indulás ellenére Kozma Ákos ombudsmanként eleget tesz esküjének, és Magyarországot meg az Alaptörvényt fogja szolgálni azzal, hogy politikailag kényes ügyekben, komoly konfliktusokat is vállalva fellép, ha az alapvető jogok megsértését tapasztalja.”

– fogalmazott a civil szervezet végszavazás után kiadott közleménye.

Kozma Ákos alkotmányjogász mostani megbízatását megelőzően 2010 óta volt a belügyi rendészeti szervek munkájának jogi felügyeletét ellátó Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese volt, az első Orbán-kormány alatt dolgozott már az Igazságügyi Minisztériumban, a Pénzügyminisztériumban és a Belügyminisztériumban is, 2002-től pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanított alkotmányjogot és európai uniós jogot.

Jelölése után korábban azt nyilatkozta,

Le kell venni a nyakkendőt és le kell hajolni az emberekhez

Ezért aztán ő „az emberek ombudsmanja” szeretne lenni.

Kozma Ákos szeptember végén foglalhatja majd el hivatalát.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila