Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kamuplakátokkal próbálja lejáratni a Budapest Pride-ot a kormánymédia

Ez a cikk több mint 4 éves.

A fővárosban több helyen is olyan plakátok jelentek meg, melyek látszólag ugyan a szombati Budapest Pride felvonulást népszerűsítik, üzeneteik leginkább a jogegyenlőségért küzdő rendezvény lejáratára alkalmasak, mivel például a pedofíliát is elfogadható viselkedésformaként állítja be. A Pride szervezői Facebookon jelezték is, hogy ezekhez a plakátokhoz semmi közük, és

„elhatárolódik a pedofíliát relativizáló és azt az LMBTQ+ emberekkel összemosó tartalmaktól.”

Az ügy érdekességét az adja, hogy a kormánypárti Pesti Srácok napokkal ezelőtt ráröpült a kamuplakátokra, először úgy írt cikket, mintha azok valóban a Budapest Pride hivatalos plakátjai lennének, melyeken a szervezet a gyerekmolesztálást propagálná. A szervezők cáfolatának megjelenése után a portál egy újabb cikkben foglalkozott az üggyel, ám egy pillanatig sem merült fel bennük, hogy itt tényleg nem LMBT emberek reklámoznának egy egyébként törvénybe ütköző cselekedetet, a pedofíliát.

„Ezek szerint van egy alternatív közösség is, akik a Pride fesztivált promótálják titokban, úgy téve, mintha ők lennének, de mégsem azok, hanem mondjuk a szivárványszínű, láthatatlan manók” –írta a Pesti Srácok.

A probléma mindezzel persze az, hogy a hírt eredetileg közlő oldal, ahonnan a PS is átvette, elegendő okot adna a forráskritikára, illetve annak felvetésére, hogy itt nem egy Pride-lejárató akcióról van-e szó.

Az initivm.net nevű oldal ugyanis első ránézésre a tipikus szélsőjobboldali álhíroldalak egyikének tűnik. Nem lehet tudni, kik írják a cikkeket, nincs az oldalon sem impresszum, sem bemutatkozás, ahogy az normális esetben történni szokott. Ráadásul ha alaposabban ránézünk az oldalra, csak az elmúlt napokban megjelent cikkek között több olyan álhírgyanús cikket találunk, amelyek célja a szexuális kisebbségek megbélyegzése. A portál beszámol például arról a mexikói leszbikus anyáról, aki állítólag agyonverte 7 éves kisfiát, mert az nem akart lányruhát felvenni – persze a mexikói ügyészség cáfolta ezt a hírt, kijelentve: „semmi bizonyíték” nincs erre az állításra.

Úgy látszik azonban, hogy ez az obskúrus oldal nem keltett annyi gyanút a kormánypárti médiamunkásokban, hogy esetleg forráskritikát is gyakoroljanak, ami alapból kötelező lenne az újságírói szakma esetében. Ez persze nem meglepő, ismerve a Fidesz politikusainak hozzáállását a szexuális kisebbségek egyenjogúságát illetően: nem is olyan rég épp Kövér László fejtette ki erről nézeteit, de az egyik kormánypárti képviselő a Budapest Pride betiltásának ötletével is előrukkolt június közepén.

Nem szükségszerű egyébként, hogy a társadalom minden szegmensében jelen lévő szexuális kisebbségek kirekesztéséért és elnyomásáért szálljanak síkra a jobboldaliak. Nagy-Britannia korábbi konzervatív miniszterelnöke, David Cameron például pár éve úgy nyilatkozott, nem konzervativizmusa ellenére, hanem épp azzal összhangban támogatja az azonos nemű párok házasságának engedélyezését.

Címlapkép: Facebook / Budapest Pride