Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Felfüggesztették párttagságát és fegyelmi eljárást indítottak Szanyi Tibor ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az MSZP elnöksége mai ülésén felfüggesztette Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát, és fegyelmi eljárást indítanak velük szemben, amiért az EP-, majd az előválasztási kampány alatt „hátrányosan befolyásoló magatartást” tanúsítottak – számolt be róla a Hírklikk.

A lap szerint így szól a hivatalos indoklás:

„(…) az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát az Országos Elnökség – az Alapszabály vonatkozó részeit alkalmazva, egyhangú döntéssel – az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa előtt most meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztette.”

Szanyi Tibor június elején fogalmazott meg nyílt levelet, amelyben kritizálta a pártjában zajló folyamatokat, annak múltbeli és jelenlegi működését.

A „Kedves Elvtársam!” megszólítással kezdődő levélben Szanyi bejelentette, hogy a néhai „Balra magyar!” programja alapján új, baloldali mozgalmat indít, hogy politikai otthont teremtsen „radikális baloldali fiataloknak, nőknek és férfiaknak”.

Szanyi emellett levelében keményen kritizálta a pártvezetést, a vezetőségben meghozott döntéseket és a nevében szocialista párt ideológiáját és politikáját, és azt is írta, „ha az MSZP-nek szüksége van rám, akkor elnökévé választ, azzal hogy a pártot az említett mozgalomhoz kötöm”.

A HVG elérte Szanyi Tibort, aki azt mondta, nem volt ott az elnökségi ülésen, Brüsszelben pakolta össze irodáját és lakását. Szerinte ezt megírta az elnökségnek is, amely nem jelezte felé, hogy döntenének róla.

A lapnak azt mondta: „Értetlenül állok a döntés előtt”.

(Hírklikk, HVG)

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán