Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nagy melegre tekintettel azonnal megkezdi a vízszolgáltatás visszaállítását a Nyírségvíz a Huszártelepen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Nyírségvíz, egyeztetve a város vezetésével, és fenntartva, hogy a tartozások kifizetése elengedhetetlen, azonnal megkezdte a várható meleg időjárás miatt a szolgáltatás visszaállítását és a feltölthető mérők beépítését, két emberrel pedig időközben meg is állapodtak a tartozások rendezéséről – számolt be róla az Index.

A döntésről értesítették a családokat és a délután 2 órára flashmobot hirdető szervezeteket is, így a demonstrációt végül nem tartották meg. Kiss Márió, a Terno Drom – Fiatal út Egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy a vízmű azonnal megkezdte a szolgáltatás visszaállítását, amely a feltölthető mérőkkel napi 100 literig ingyenes lesz a lakosoknak.

Korábban írtuk:

Tegnap számoltunk be mi is róla, hogy annak ellenére, hogy az egész országban hőségriadó van, a nyíregyházi vízszolgáltatót a helyi Huszártelepen összesen 48 családnál kikapcsolta a vízszolgáltatást.

Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke az Indexnek azt is elmondta, hogy volt olyan család, akiknél a vízmű előre csak a vízhozam korlátozását jelezte, mégis elzárták náluk a vizet.

A Huszártelep két hosszú utcából és bekötőutakból áll, és a két utca közepén helyezkedik el a telep két közkútja, az érintett családoknak csak ezek maradtak, ahonnan vizet tudnak szerezni.

Fotó: Google Maps

Több olyan lakás is van, amely azonban 150 méternél messzebb helyezkedik el a kúttól, az állami szabályozás szerint számukra lajtoskocsival vagy más módon kellene biztosítani a vizet.

Ezt azonban nem biztosítják a családoknak, erről Kiss Márió, a Terno Drom – Fiatal út Egyesület elnöke beszélt lapunknak. A vízmű szerint csak azoknál az ingatlanoknál hajtottak végre korlátozást, amelyek az említett 150 méteren belül vannak, Kiss azonban azt mondta, szemmel láthatólag is bőven túl vannak a 150 méteren egyes lakások.

„Most jövök épp onnan, a helyi lakosoknál nagyon rossz a hangulat, és el vannak keseredve. Civil szervezetek és Iványi Gábor lelkész úr hozott le vizet a családoknak” – tette hozzá.

Kiss Márió szerint volt olyan család, ahol 5000 forint közüzemi tartozás miatt zárták el a vizet, és volt, ahol 30-50 ezer forintra nőtt már az elmaradás.

A Terno Drom a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületével, a Roma Munkaadók Munkavállalók Szövetsége a kialakult helyzet miatt délután 2 órára flashmobot hirdetett meg a nyíregyházi városháza elé. A családok ott lesznek, mert megértették, hogy szót kell emelniük azért, hogy ez az embertelenség véget érjen – mondta Kiss.

A tegnapi nyíregyházi közgyűlésen beszámolók szerint feszült volt a légkör, a Huszártelepet is képviselő Póka Imrének – egy fejlesztéssel kapcsolatos lakossági igényről – a polgármester például azt mondta egy ponton:

„Tudom, hogy járja az utcákat, lázítgatja az embereket, aláírást gyűjt, izgatja az embereket. Amikor meg elkészül valami, úgy tünteti fel, mintha ön járta volna ki az önkormányzatnál”.

A Momentum helyi szervezete pedig egy Facebook-posztban a vizet elzáró Nyírségvíz Zrt. igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjainak a neveit tette közzé.

Telefonon beszéltünk Lövei Csaba ellenzéki önkormányzati képviselővel is, aki elmondta, hogy azzal természetesen ő is egyetért, hogy a tartozásokat fizetni kell, de az elfogadhatatlan, hogy kánikulára időzítik a szolgáltatás kikapcsolását.

Szerinte az is állhat a szolgáltató lépése mögött, hogy a  rezsicsökkentéssel kivéreztették a vízműveket, amelyek így „hajtanak gyakorlatilag minden fillérre”. A megoldást abban látná, ha pécsi mintára feltölthetős vízórákat szerelnének fel a területen, így a családok feltöltéseiből tudnál levonni a tartozásokat.

Címlapkép: Google Maps