Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hőségriadó idején kapcsolták le 48 családnál a vízszolgáltatást Nyíregyházán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az egész országban hőségriadó van, de ez se akadályozta meg a nyíregyházi vízszolgáltatót, hogy a helyi Huszár-telepen összesen 48 családnál kikapcsolják a vízszolgáltatást. Ezeknek a családoknak most csak a közkutak maradtak, ahonnan vizet tudnak szerzeni.

Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke tájékoztatta az Indexet minderről. A vízszolgáltatás kikapcsolására a családok felhalmozott tartozása miatt került sor. ” Sok helyen 3-4 gyerek is van, de van itt egy végstádiumban lévő daganatos beteg is” – mondta Glonczi László az Indexnek, majd hozzátette, nem a tartozásokat vitatják, de szerinte emberségesebb módon is eljárhatott volna a vízszolgáltató.

Az Index cikke szerint csak 2 közkút van a környéken. A lap szerint a szabályozás azt mondja ki, „ha valahol köztartozás miatt kikapcsolják a vizet, és az érintett lakók 150 méteren belül nem érnek el közkutat, ebben az esetben lajtoskocsival vagy más módon kell biztosítani számukra vizet”.  Glonczi László elmondása szerint több olyan család is van, akinek ennél jóval messzebb kell mennie a közkutakhoz, de mégse biztosítják más módon számukra a vizet.

Glonczi elmondása szerint volt olyan család, akiknél a vízmű előre csak a vízhozam korlátozását jelezte, mégis elzárták náluk a vizet. És olyan családról is tud, amelyik csupán pár ezer forinttal tartozott, mégis a víz elzárása lett az eredmény. Ők hiába fizették be a késedelmet, csak 48 óra múlva kapcsolják vissza  vizet.

Glonczi azt is elmondta az Indexnek,  a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt már több éve javasolták, hogy feltölthetős vízórákat szereljenek fel a telepen. Ebben az esetben a család feltöltéseiből tudják levonni a tartozásokat.

Az Index kereste a vízszolgáltatót és a polgármesteri hivatalt, de nem érte eddig el őket.

Gloncziék videót is készítettek a helyszínen:

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba