Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem adják ki Gruevszkit Macedóniának, maradhat Magyarországon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Zárt tárgyaláson hozott határozatot a bíróság Nikola Gruevszki volt macedón elnök ügyében ma délelőtt, mivel Magyarországra menekülését követően Macedónia nemzetközi körözést adott ki ellene és a kiadatását kérte.

Mint emlékezetes, a volt észak-macedón kormányfő 2018 novemberében magyar diplomaták segítségével szökött Magyarországra, miután egy, miniszterelnöksége alatt elkövetett korrupciós bűncselekmény miatt jogerősen börtönbüntetésre ítélték hazájában.

Útközben, a tiranai nagykövetségen menedékjog iránti kérelmet nyújtott be, ezután Montenegróba, majd Szerbiába utazott, ahonnan gépkocsival Budapestre érkezett. Ezt követően Gruevszki példátlan gyorsasággal meg is kapta a menekültstátuszt, amelyet ráadásul nem is a tranzitzónában kellett kivárnia.

Gruevszki tárgyalásával kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék tett indítványt, a sajtó munkatársait csak az ítélethirdetésnél lehettek jelen, mely szerint

„a kiadatás feltételei a nemzetközi elfogatóparancs és a macedónok kiadatasi kérelem vonatkozásában nem állank fenn.”

– vagyis Gruevszki továbbra is Magyarországon maradhat.

Várhegyi Éva bíró a HVG-nek a döntéssel kapcsolatban azt mondta, a macedón igazságügyi hatóságok állításaival, az ítéletek és vádiratok valódiságával kapcsolatban bizonyítást a magyar hatóság nem folytathat le, kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja, a bíróság vizsgálati lehetősége korlátozottabb, mint például egy közigazgatási eljárásban.

Mivel a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal 2019. április 5-ei véglegesített határozatában fenntartotta Gruevszki menekültstátuszát, a bíró szerint ez kijelöli a bíróság mozgásterét, mivel

a menekültstátusz akadálya minden további visszaküldésnek és kiadatásnak is. A törvények alapján a menekültstátuszt kapott személy annak az államnak nem adható ki, ahonnan elmenekült.

A nemzetközi elfogatóparancsot ettől még nem vonják vissza, vagyis Gruevszkit más országokban őrizetbe vehetik, Magyarországon viszont nem.

A bíróság döntése ellen fellebbezhetett volna a Fővárosi Főügyészség, a macedónoknak viszont nincs beleszólásuk ebbe – derül ki a HVG tudósításából.