Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay szerint nem oké a gyerekbántalmazás, de a válás és az abortusz se

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nagy port kavart, hogy nemrégiben Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere azt nyilatkozta a helyi rádió, a Radio Color családi magazinjában, a Kilincsben, hogy szerinte elfogadható, sőt, szükséges a gyermekek testi fenyítése.

Az interjú során később kifejtette, hogy nem arról van szó, hogy „ököllel, agybafőbe, kékre-zöldre” verjék a gyereket, hanem „adott esetben az ember, ha egy kézszorítással az utcán is jelzi a gyermeknek, hogy ha valami nem oké, ha valami nem elfogadható.”

Azt is mondta, hogy szerinte az erre vonatkozó magyar törvény túlságosan szigorú, helyette a kanadai példát említette, ahol először mindenféle testi fényítést tiltott a törvény, majd egy későbbi módosítás során szigorúan szabályozva, de engedélyezték azt.

A polgármester ma, hivatalos Facebook oldalán egy közleményt adott ki, miszerint „szó sem volt gyerekbántalmazásról”, a sajtó egy félreértett mondatot kapott fel – a bántalmazást továbbra is elítéli, szerinte egy megengedőbb, de szigorúan betartott törvénnyel jobban járna a magyar társadalom, mint a jelen szabályozással, amit nem tartanak be.

Kifejtette azt is, hogy a gyerekbántalmazás mellett

az abortuszt és a válást is elítéli, utóbbi miatt szerinte ráadásul jobban szenvednek a gyerekek, mint „egy fenékreütéstől”.

A gyerekvállalás kérdését illetően pedig azt mondta, hogy azok, akik elítélik a több gyereket nevelőket, vagy ők maguk csak egyet vállalnak, mert úgy ítélik, „csak egyet tudnak az elveiknek megfelelő figyelemmel és türelemmel nevelni”, azoknak jusson eszébe,

„hogy ha a mindenki így gondolkodna, már rég kihalt volna az emberiség.”

Ehhez a két kijelentéshez kapcsolodóan az Azonnali megkereste Márki-Zayt, aki azt nyilatkozta, hogy számára a testi fenyítés nem arról szól, hogy fájdalmat okozzon, hanem „az a célja, hogy eldöntsük, ki kontrollál.”

Hozzátette azt is, hogy nem bár eddig is támogatott baloldali politikusokat, ő nem szeretné eltitkolni, hogy alapvetően jobboldali meggyőződésű. Ha valaki csak ezen kijelentései alapján elfordul tőle és a „Fidesz malmára hajtja a vizet”, 

annak lelke rajta.