Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter szerint elfogadható a gyerekek testi fenyítése

Ez a cikk több mint 4 éves.

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a helyi Radio Color családi magazinjában, a Kilincsben beszélt apaságról, családról és gyereknevelésről. A műsor múlt hét szerdán, június 19-én került adásba. Itt fejtette ki nézeteit arról, hogy van, amikor a gyerekek testi fenyítése szükséges lépés.

Márki-Zay az interjú elején egy történetet mesélt el egy barátjáról, akinek nem fogadott szót a gyereke:

„Egy nagyon jó barátom nálam volt egy gyermekével, egy későn született gyermekről van szó. Fél óráig mondta a gyerekének, hogy már indulunk, már megyünk, gyere, és a gyerek nem megy, és nem történik semmi. Hát ugye, hét gyermeknél ilyen nincs, mert ugye akkor soha nem mennénk el sehova. Másrészt amikor végül összeszedték, cipőt felhúzták és távoztak, én egy jó idő elteltével, egy húsz perc, fél óra múlva, kinéztem az ablakon, és látom, hogy ott áll az autójuk. S kimentem megkérdezni, mi a gond, és a gyerek nem volt hajlandó bekötni magát. Hát, na, ilyen nem fordulhat elő.”

Majd arról beszélt, hogy ő 7 gyerek mellett miként old meg egy ilyen szituációt:

„Még egyszer mondom, 7 gyerekkel az ember soha nem jutna el sehova. Egy bevásárlást nem tudnánk elintézni, ha én ráhagynám a gyerekre, hogy ő nem akarja bekötni a biztonsági övet, vagy nem hajlandó otthagyni a játékot, fölvenni a cipőjét. Tehát az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem, ez persze, ahogy a gyermekek nőnek, teljesen kikopik.”

A hódmezővásárhelyi polgármester ezután a gyerekveréssel kapcsolatos rossz magyar törvényi szabályozásáról beszélt, majd egy kanadai példát is behozott:

„A magyar szabályozás, azt gondolom, túl szigorú, és egyáltalán nem tartják be. Ez egy teljesen tipikus magyar hozzáállás a törvényekhez is. Magyarországon teljesen betarthatatlan törvények vannak, és nem is tartatja be senki. És aztán persze, ha a hatóság zaklatni akar valakit, akkor mindig lehet ráfogni, hogy na, ő nem, neki nincs ez, neki nincs az. Kanadában egy ideig próbálkoztak azzal, hogy ezt a teljes, a fenyítésnek a teljes elutasítását iktatták törvénybe, és ezt megváltoztatták utána, és természetesen nagyon szigorúan szabályozva: a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel, satöbbi, hogy nagyon pontosan, korrekten le van szabályozva, hogyan lehet fenyíteni a gyereket. És én azt gondolom, ez a helyes út, és ezt be is tartatják.

Később már kicsit finomabban beszélt arról, milyen testi fenyítést engedhető meg:

MZP: „Nem kell bántani a gyermeket természetesen, egyszerűen arról van szó, ha nem akar jönni, akkor én felkapom, akkor én húzom, és nem fogadom el neki. Ha hisztizik, akkor fogom és kiviszem onnan.”
Műsorvezető: „Egy pillanatra megijedtem, mert a testi fenyítés az én fejemben az ütést jelenti.”
MZP: „Tehát nem ököllel, agyba-főbe, kékre-zöldre. Szó sincs róla, de arról szó van igen, hogy adott esetben az ember, ha egy kézszorítással az utcán is jelzi a gyermeknek, hogy ha valami nem oké, ha valami nem elfogadható.”

Az adás itt hallgatható meg 1 óra 4 perctől. Az adásban egyébként Márki-Zay Péter előtt a felesége volt a vendég. Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznő, aki Vincze Felíciaként volt bemutatva, és egy szülészetről szóló sorozatot visznek vele az adásban.