Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lejáratócikkel ment neki a kormánysajtó az Akadémia elnökének

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Magyar Tudományos Akadémia(MTA) Kolozsvári Akadémiai Bizottságának(KAB) rendes éves ülésének apropóján többek között Ioan-Aurel Poppal,  a Román Akadémia (RA) elnökével is találkozott Kolozsváron egy héttel ezelőtt Lovász László, az MTA elnöke, ezért pedig össztűz zúdult rá a kormánymédiából.

„Magyargyűlölőnek hálálkodott Lovász”

– ezzel címmel jelentek meg kormánysajtószerte – a Magyar Nemzettől az összes Mészáros Lőrinc kezében lévő regionális újságig – azok a lényegében szóról szóra megegyező cikkek, amelyek Lovász és Pop találkozójáról ugyan érdemben egyáltalán nem számoltak be, ehelyett viszont egy kisebb portréban mutatták be a román tudós korábbi nyilatkozatait, aki egyébként kétségtelenül több alkalommal is tett korábban román nacionalista kijelentéseket.

A Heves Megyei Hírlapban így nézett ki a Lovász Lászlót támadó cikk. A fotót olvasónk küldte.

A cikkek – illetve tartalmát tekintve valójában egy, számos platformon megjelent cikkről van szó – hangsúlyosan kiemelik, hogy az MTA elnöke személyesen mondott köszönetet Popnak azért, hogy szolidaritását fejezte ki a kutatóhálózata kiszervezése előtt álló MTA-val.

Ezzel úgy állítják be Lovász erdélyi látogatását, mintha annak az lett volna kizárólagos célja, hogy megköszönje, amiért az RA elnöke kiállt a magyar kormánnyal szemben.

Ez is rámutat rámutat arra, hogy valójában nem a nemzeti elfogultságát egyébként valóban nem titkoló Pop személye fájt a kormánysajtónak, hanem – ahogyan azt ugyancsak kiemelik a lejáratócikkekben – az, hogy:

„Ténylegesen az akadémiai kutatóhálózatok átalakításáról van szó, Lovász Lászlóék továbbra is ellenállnak a kormány terveinek, ez ügyben támogatja őket a román akadémia.”

Mint az a Kolozsvári Akadémiai Bizottság beszámolójából kiderül, tudomást szerezve Lovász László hivatalos kolozsvári látogatásáról, Pop június 14-én késő délutánra egy beszélgetésre hívta meg az MTA elnökét, aki a június 14-i sűrű program dacára elfogadta a meghívást, és találkozott a román akadémikussal a  Babeș–Bolyai Tudományegyetem(BBTE) rektori hivatalában.

A BBTE beszámolója szerint a két intézményvezető találkozóján a két akadémia közötti együttműködésről, a meglévő megállapodások pozitív aspektusairól volt szó, illetve szó esett a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és magyar akadémia kapcsolatáról. Mindemellett pedig Lovász megköszönte a román akadémiának, hogy kiállt a kutatóhálózata átstrukturálása miatt nehéz helyzetbe került MTA mellet.

A magyar kormányközeli sajtóban megjelent cikkek hatására a Kolozsvári Akadémiai Bizottság megjelentetett egy közleményt is – amelyet az MTA változtatás nélkül közölt saját honlapján is -, mely szerint:

„A KAB kéri a felelősen gondolkodó sajtóorgánumokat, hogy ezt a találkozót ne használják fel hangulatkeltésre a román és magyar tudományosság között, sem más önző politikai célokra. Tiszteljék meg közérdekű munkánkat azzal, hogy ha tájékoztatnak erről az eseményről, akkor azt objektíven, a tények birtokában teszik.”

Az nem számít újdonságnak, hogy az MTA-ügy kapcsán a kormány álláspontja jelenik meg valamilyen formában, az azonban sokkal inkább, hogy az MTA elnökét ilyen támadás éri,

Lovász László személye ugyanis korábban nem került támadások kereszttüzébe a kormányzati befolyás alatt álló sajtóban sem.

Érdemes megnézni, hogy Lovász Lászlóval kapcsolatban még a kormánypárti médiumok is legfeljebb semleges beszámolókat, vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve Palkovics miniszter igazát bizonygató írásokat tettek közzé korábban, de az akadémiai elnök személyét eddig nem támadták közvetlenül.

Lovász László a múlt héten levélben kérte a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a kutatóhálózat kiszervezését is tartalmazó törvényt, valamint nemzetközi sajtótájékoztatón számolt be az MTA nehéz helyzetéről.

Az MTA-ügy kapcsán született korábbi cikkeink itt olvashatók.

Címlapkép: Mérce