Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Dacos, kekeckedő Orbán, aki eljátssza a magyar gyermekek jövőjét – Reakciók a klímacél megfúrására

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mint arról mi is beszámoltunk, a csütörtöki EU-csúcson az eredeti tervek szerint írásba foglalták volna, hogy 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsátanak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni, ám Magyarország, Csehország és Lengyelország is megakadályozta végül ezt. Ez azért volt némileg meglepő, mert Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn még arról beszélt, hogy Magyarország egyik klímapolitikai célja, hogy Magyarország 2050-re „lehetősége legyen” az általa felhasznált energia karbonsemleges előállítására.

A klímacél megfúrására pénteken csalódott nyilatkozatokkal reagáltak ellenzéki pártok, az immáron péntekenként rendszeresen a Parlament előtt tüntető Fridays For Future aktivistái pedig tizennyolcadszor is megpróbálták felhívni a döntéshozók figyelmét a klímakatasztrófára.

„Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást arra, hogy eljátssza a magyar gyermekek jövőjét a lengyel szénipar érdekében” –  ezt az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján, közölve: mindent megtesz azért, hogy a kormányfőnek az Országgyűlés előtt kelljen számot adnia arról, miért akadályozza az uniós klímavédelmi célok megvalósítását.

Leszögezte: az Európai Zöldek már ezzel a dátummal sem értenek egyet, hiszen „a klímaváltozás már itt van”, ezért már 2030-ig felszámolnák a szén-dioxid-kibocsátást Európában.

Ungár Péter megjegyezte: kíváncsi Áder János államfő véleményére a magyar vétót illetően, hiszen a köztársasági elnök szokta elmondani „a lehető legtöbb zöldpanelt”.

A Demokratikus Koalíció (DK) részéről a párt frissen megválasztott európai parlamenti képviselője, Dobrev Klára a DK által támogatott főpolgármester-jelölt, Kálmán Olga társaságában tartott sajtótájékoztatót.

Európán belül Magyarországot az átlagnál jobban érinti a klímaváltozás, amely nemcsak a tőlünk viszonylag távol eső gleccserek olvadásából és a tengerszint emelkedéséből, hanem azokból a hőhullámokból és felhőszakadásokból is áll, amelyek most már naponta nehezítik meg a magyarok életét is – mondta Dobrev.

„Az eszem megáll, nem tudok mást elképzelni, mint hogy Orbán Viktor most egy ilyen dacos, kekeckedő, a magyarok érdekeit figyelembe nem vevő politikát folytat”

– tette hozzá, majd azzal egészítette ki, a miniszterelnök ezzel keresztbefekszik egy olyan programnak, amely elementális érdeke minden magyar állampolgárnak.

Ez ellen a DK-s képviselő szerint úgy lehet tenni, ha „településről településre visszafoglaljuk a szabad európai demokraták számára” az országot.

A klímavédelemben nincs köztes álláspont, az ember vagy harcol a klímaváltozás ellen, vagy okozója lesz – folytatta Gyurcsány Ferenc felesége. Azt is felháborítónak nevezte Dobrev, hogy miközben az egyes emberek egyéni felelősségére figyelmet felhívó oktatóanyagok készülnek a szívószálhasználatról és a műanyaglufik eregetéséről, épp a kormány az, amely felelőtlenül jár el.

Kálmán Olga főpolgármester-jelöltként arra tért ki, Budapesten havonta 10, „kiszuperált, leharcolt” buszt kell lecserélni elektromos buszra a légszennyezés csökkentése érdekében.

Mint mondta, kettős vitában van: egyrészt Orbánnal, mert nem úgy tűnik, mintha Budapest a miniszterelnöknek elsődleges fontosságú lenne. De egyidejűleg vitában áll Karácsony Gergellyel is, aki azt mondta, hogy programjának ez a pontja nem megvalósítható, őt szeretné meggyőzni igazáról. „Ha minden hónapban 10 buszt lecserélünk, az évente 120 új elektromos buszt jelent. Ennek az éves költsége nagyságrendileg 10 milliárd forint. Ez Budapest éves költségvetésének kevesebb, mint 3%-a” – érvelt programpontjának megvalósíthatósága mellett Kálmán Olga.

A klímacél vétózására reagálva posztolt Kerepel-Fronius Gábor és Karácsony Gergely is:


 

A Fridays For Future mozgalom tüntetésén péntek délután a Kossuth téren kollégánknak nyilatkozó aktivista elmondta, felháborítónak tartják, hogy még mindig ilyen döntések születnek, mint a tegnapi hiszen Magyarországot is egyre súlyosabban érinti a klímaválság, ezt jól mutatják a hevesek esőzések és hőhullámok. Nemcsak, hogy nem születnek meg a szükséges döntések, hanem több ország – köztük Magyarország is – ellene megy az olyan döntéseknek amelyek a minimum lennének annak érdekében, hogy bármit is kezdeni lehessen a problémával. A FFF szervezői mellett a Greenpeace aktivistái is beszédet mondtak a Kossuth téri eseményen. A tüntetésről élőben közvetítettünk a helyszínről, a teljes videó alább tekinthető meg:

A kormány is kiadott egy közleményt a döntéssel kapcsolatban pénteken, amely szerint a rezsi az oka a karbonsemlegesség halogatásának:

„Magyarország a 2030-ig teljesítendő vállalásait, ahogyan ígérte, úgy be is tartja. A megújuló és atomenergia együttes használatával 2030-ra a hazai áramtermelés akár 90%-a is szén-dioxid-mentes lehet. A 2050-re kitűzött klímasemlegesség (szén-dioxid-semlegesség) azonban óriási kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar ipar számára. Az említett javaslatot felelősen addig nem lehet támogatni, amíg nem tudjuk, hogy az Európai Unió mekkora forrásokat tud rendelkezésre bocsátani az ipar modernizálására. Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait, hiszen a hazai rezsiköltségek Európában a legalacsonyabbak között vannak.”

– írják.