Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Acélbetétes bakanccsal rugdostak két arab diákot Pécsett

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szerda reggel közleményt tett közzé a Pécsi Járási Ügyészség, amelyben bejelenti, hogy vádat emelt két pécsi fiatal ellen, aki tavaly augusztusban származása miatt bántalmazott két hazánkban tanuló jemeni egyetemistát.

A Pécsett és Szegeden tanuló két fiatal egy pécsi üzletközpont előtt sétált el és közben arabul beszélgetett, a két vádlott barátaival együtt pedig az üzletközpont előtti padon ült. Mikor meghallották az idegen nyelven beszélő fiatalokat, az egyik vádlott feléjük kiabált:

„migránsok húzzatok haza, takarodjatok, Magyarországon magyarul beszéljetek!”.

„Amikor a sértettek ezt a beszédet számon kérték a vádlottaktól, a két elkövető szidalmazni kezdte az egyetemistákat, majd utánuk mentek. Mikor utolérték őket, egyikük az egyik sértettet a mellkasánál fogva megragadta, rángatni kezdte, majd a járdára lökte. Ezalatt mindketten folyamatosan szidalmazták őket származásuk miatt. A földre esett sértettnek sikerült felállnia, majd a helyszínről elszaladt. Ezután a két vádlott a másik külföldi személy felé fordult, őt is lökdösték, majd acélbetétes bakancsaikkal többször megrúgták. A bántalmazás alatt a két elkövető folyamatosan sértegette a sértettet származása miatt. Végül neki is sikerült elmenekülnie és a vádlottak a sértetteket nem tudták utolérni” – írja az ügyészség.

A két pécsi fiatal ellen nemcsak súlyos testi sértés kísérlete miatt emeltek vádat is, de mivel a támadás származási okok miatt történt, így a hatóság gyűlölet-bűncselekménnyel (közösség tagja elleni erőszakkal) is vádolja a feltételezett elkövetőket.

A Belügyminisztérium adatai szerint a hatóságok tavaly összesen 21, 2017-ben 38 esetben regisztráltak erőszakos gyűlölet-bűncselekményt. Ugyancsak ezen statisztikák 2018-ban három külföldi sértett kárára elkövetett gyűlölet-bűncselekményt regisztrál, de ahogyan a jogvédő szervezetek gyakran rámutatnak, a hatóságok nem minden bűncselekmény esetén regisztrálják a származási okokat indítékként, így feltehetően a gyűlölet-bűncselekmények száma a regisztráltnál nagyobb.