Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kelet-európaiak bíznak legkevésbé a védőoltásokban, de a magyarok nem álltak be a sorba

Ez a cikk több mint 4 éves.

Először készült átfogó globális felmérés arról, mennyire is bíznak az emberek a védőoltásokban. A Wellcome egészségügyi civil szervezet megbízásából készült felmérés eredményeiből kiderül: épp ott a legszkeptikusabbak az emberek a védőoltásokkal szemben, ahol azok széles körben elérhetők, így a járványok is sokkal ritkábbak.

A világ lakosságának 77 százaléka gondolja úgy, a védőoltások biztonságosak, nem jelentenek veszélyt a páciensekre, a világ legtöbb régiója pedig efölött az átlag fölött helyezkedik el. Az élen Dél-Ázsia áll, itt az emberek 95 százaléka bízik a védőoltásokban, de Ázsia többi része, Afrika és Latin-Amerika is nagyon erősen bízik a védőoltásokban. Ehhez képest Nyugat-Európában az emberek 59 százaléka, Kelet-Európában pedig csupán 50 százalék gondolkodik hasonlóképp.

A kutatás rámutat, az egészségügyi rendszerbe és az államba vetett bizalom jelentősen összefügg a védőoltások elismerésével, egy tavaly decemberi Guardian-elemzés pedig a szélsőjobboldali populista mozgalmak megerősödése és a védőoltások elutasítása közötti összefüggésre is rámutatott.

A védőoltásban megbízó emberek aránya (Forrás: Wellcome Global Monitor)

A kelet-európai eredményeket jelentősen lefele húzzák az ukrán, orosz és bolgár adatok, a magyarok szerencsére a legkevésbé szkeptikusok a védőoltásokkal kapcsolatban.

A magyar megkérdezettek 77 százaléka gondolja úgy, hogy a védőoltások biztonságosak, és 90 százalék szerint fontos, hogy a gyerekek megkapják a védőoltásaikat, amelyek hatékonyságában is 78 százalék bízik.

33 százalékos bizalommal a franciák számítanak a leginkább szkeptikusnak a védőoltásokkal szemben.

A kutatók kiemelik a közösségi média hatását a védőoltás elleni hangok és mozgalmak megerősödésében, és mivel ez a fajta félretájékoztatás főként privát csoportokban, észrevétlenül történik, a tudósoknak és orvosoknak nagyon nehéz szembeszállni vele.

Seth Berkley, a Gavi – Védőoltás Szövetség vezetője a Guardiannek a kutatás kapcsán elmondta: a fejlődő országokban, ahol a kanyaró vagy a torokgyík elterjedt, az emberek akár órák hosszat állnak sorba, hogy megkapják a védőoltást, miközben miközben épp azokban a gazdagabb országokban tartozkodóak az emberek, ahol a megakadályozható betegségek a legritkábban fordulnak elő.

Ez a tartózkodás azonban komoly egészségügyi veszélyeket hordozhat, főleg hogy világszerte emelkedik például a kanyarós megbetegedések száma.

A kutatás a tudománnyal kapcsolatos attitűdökre is rákérdezett: bár a megkérdezettek 72 százaléka bízik a tudományban és annak eredményében, 57 százalék mondta az, hogy kevés tudással rendelkezik vagy egyáltalán nem rendelkezik tudással a tudománnyal kapcsolatban.

A felmérést a Wellcome megbízásából a Gallup készítette, világszerte 140 ezer ember megkérdezésével.

(via Wellcome Global Monitor, The Guardian)

Címlapkép: Flickr / PAHO