Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapest-csomagot jelentett be Karácsony Gergely és Szabó Tímea

Ez a cikk több mint 4 éves.

Karácsony Gergely és Szabó Tímea párbeszédes képviselők a Parlament épülete előtt jelentették be, hogy a holnaptól tárgyalt jövő évi költségvetéshez módosító javaslatot nyújtanak be, amely a részévé tenné többek között egy 160 milliárd forintos Budapest-csomagot is.

A Budapest-csomag keretében jutna

  • 85 milliárd bérlakásprogramra és magánlakások energetikai korszerűsítésére,
  • 40 milliárd az elővárosi vasút fejlesztésére,
  • 4 milliárd zöldterület-fejlesztésre a Liger parkosításával és egy csepeli parkerdő létrehozásával,
  • 3 milliárd a színházak finanszírozására a korábbi támogatási rendszer kormány általi megszüntetése miatt,
  • a közösségi közlekedés finanszírozására (erről nem mondott pontos számot Karácsony, de a 160 milliárdból a többi kivonásával 28 milliárd jutna erre).

A tervezett intézkedéseket a főpolgármester-jelölt a felesleges kormányzati költések megvágásából finanszírozná: ezek között említették Orbán Viktor 85 milliárdos Várba-költözését, 77 milliárdos Paks2-beruházást, vagy éppen a Rogán minisztériumának juttatott 24 milliárdot – a felesleges tételek a költségvetésben szerintük 300 milliárdot tesznek ki.

Szabó Tímea szerint Orbán felvirágoztatás helyett kivérezteti Budapestet. A zöldfelületek csökkennek, a budapesti lakosok megfulladnak a légszennyezettségtől, folyamatosan állunk a dugóban és egyre rosszabb a közösségi közlekedés – mondta.

Karácsony arról beszélt, hogy ha a fideszesek leszavazzák a javaslatot, azzal világosan üzennek a budapestieknek, hogy nem érdekli a kormányt a város. Végül elmondta, hogy az előválasztás egy lehetőség arra, hogy a Fidesz helytartóját a budapestiek jelöltje váltsa le.

A budapesti, ellenzéki előválasztáson, amelyen eldől, hogy kit támogatnak jó eséllyel az ellenzéki pártok Tarlós ellen az önkormányzati választáson, a szavazás köztereken elhelyezett szavazósátrakban személyesen, illetve a szavazás hetében – személyes regisztrációt követően – online fog történni.

A szavazás egy héten át fog tartani, a szavazósátrak pedig az alábbiak szerint tartanak nyitva:

  • 2019. június 20-22., csütörtök-szombat 9.00 – 19.00-ig
  • 2019. június 23., vasárnap 9:00-16.00
  • 2019. június 24-25., hétfő-kedd 9:00-19.00
  • 2019. június 26., szerda 9:00-12.00
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd