Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktorral vitázik az ellenzék a parlamentben

Ez a cikk több mint 4 éves.

A parlament hétfői ülésnapján az azonnali kérdések órájában kell Orbán Viktornak válaszolnia az ellenzék kérdéseire. A miniszterelnököt többek között Jakab Péter jobbikos, Harangozó Tamás MSZP-s, Gréczy Zsolt DK-s, és Schmuk Erzsébet LMP-s képviselő kérdezik majd, aktuális ügyekről és a klímavédelemről, 15 óra 30 perc körül.

Élő parlamenti közvetítésünk itt követhető:

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Szilágyi György jobbikos képviselő „legfőbb hobbijáról”, a fociról, valamint a luxusgépekhez való „beteges vonzódásáról” akarta kérdezni Orbán Viktort – ám a levezetőelnök ekkor felhívta rá a figyelmét, hogy „sértő kifejezéseket használ”, megsérti a házszabályt.

Ezek után ki akarta záratni Szilágyit az Országggyűlséből, ám ahhoz nem szavaztak elegen, hogy ez meg is történjen. „Na, ez se jött össze, úgy néz ki, akkor folytatom” – kommentálta a képviselő.

Ekkor arról faggatta a miniszterelnököt, hogy „miből tudja finanszírozni ezeket az utakat”, hiszen a vagyonnyilatkozata alapján nincsen sok megtakarítása.

„Talán van egy titkos bankszámlája?” kérdezte, valamint megkérte, hogy az utazásokról „mutassa meg a számlákat, mert ha fizetett, akkor számlát is kapott!”

Orbán Viktor erre azt felelte, hogy „miniszterelnökként és magánemberként mindent szabályt betartok”, valamint emlékeztette arra Szilágyit, hogy találkoztak Rióban.

Szilágyi ezután felhívta a figyelmét arra, hogy a magánútjairól kérdezte – valamint arról, hogy a „keresztény Magyarország feje” hová ment a pápával találkozás helyett? „Egyértelmű, hogy a vagyonnyilatkozatában szereplők nem fedik a valóságot.”

Orbán Viktor a pápára vonatkozó kérdésre annyit válaszolt, hogy „a köztársasági elnök és a miniszterelnök egyszerre egy helyen nem tartózkodhat”, valamint hogy feltűnt neki, hogy a képviselő szívesen harcol számára fontos ügyekért – ilyen volt az is, amikor a szerencsejáték-törvény ellen tiltakozott, hiszen a családjának voltak ehhez köthető vállalkozásai.

Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő azt mondta, hogy „ma a világon egymillió ember él olyan helyen, ahol magas a klímaváltozás veszélye”, elviselhetetlen hőhullámok vannak, látható, hogy ez lesz a migráció fő oka – Németországban már el is kezdtek klímatörvényeket hozni. Felhívta arra a figyelmet, hogy a klímaváltozás következményei már most látszanak a magyar gazdaságon – de ehelyett a legutóbb is az autóiparról esett szó az Európai Parlamentben.

Orbán Viktor ekkor válaszként az Alaptörvényből idézett – felhívta arra a figyelmet, hogy annak  alapján felelősséggel tartozunk az utódokért, ezért természetesen a klímaváltozás kérdése is fontos a jövőre nézve a kormány számára. Azt mondta, hogy a cél az, hogy a villamosenergia termelésének fele legalább megújuló forrásból történjén.

Örömmel fontolják meg a kérdést, terveznek klímatörvényeket kidolgozni, viszont emlékeztette arra Schmuck Erzsébetet, hogy az atomenergia-termelésre hangsúlyt kell fektetni: ezért vagy teljesítik a klímacélokat és lesz Paks, vagy nem lesz Paks – de akkor a klímával sem tudnak megfelelően foglalkozni.

Helyreigazítás (2019. 07. 18.):

2019. június 17. napján a merce.hu weboldalunkon közölt, „Szabó Tímea Orbán Ráhelt és Rogán Antalt vádolta a Hableány tragédiája kapcsán” című cikkünkben azt a valótlan tényt híreszteltük, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., amely a turizmus felügyeletet látja el, Orbán Ráhel irányítása alatt áll. A valóság
ezzel szemben az, hogy a turizmus felügyeletért felelős Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. nem áll Orbán Ráhel irányítása alatt.


Korábban írtuk (2019. 06. 17.):

Szabó Tímea szerint Orbán egyetlen gesztusra se volt képes a Hableány balesete után. Nem rakott ki fekete zászlót, nem helyezett el egy virágot sem. Szabó szerint ez azért van, mert a Viking (a Viking volt az a hajó, amelyik alá került a Hableány – a szerk) svájci tulajdonosának közös cége van a magyar állammal, és ez a cég fölözi le Szabó szerint a dunai hajózás profitját. Szabó azt is elmondta, ezt a céget Orbán kormányzása alatt hozták létre, és az  Orbán Ráhel és Rogán Antal irányítása alatt álló turizmus felügyelt  garantálta a profitot ennek a svájci cégnek. Szabó szerint a profit fele pedig kiment egy ellenőrizhetetlen tulajdonosú svájci cégnek. Szabó szerint emiatt van ennyi hajó volt a Dunán, hogy növeljék a profitot, és ez okozta a katasztrófát is, amit Szabó szerint sokan előre láttak.

Szabó szerint az is furcsa, hogy szabadon engedték a Viking hajóskapitányát. A képviselő szerint felmerül a kérdés, honnan volt erre 15 millió forintja  a kapitánynak. Szabó szerint az sem világos, hogy miért engedték ki az országból a Vikinget. „Ez nem sima hajóbaleset, hanem az önök harácsolása okozta ezt a tragédiát”- mondta Szabó. „Milyen szabályozást akarnak hozni a Dunára, hogy ne legyen ilyen tragédia újra?” -zárta Szabó.

„30 éve teljesítek szolgálatot, de ennyire ízléstelen hozzászólást még nem halottam itt” – kezdte válaszát Orbán. Dél-Korea elnöknek részvétet nyilvánítottunk. Emlékmű is lesz Orbán szerint. Orbán köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek, és megfelelő vizsgálatot ígért.

„Ön szégyellje magát. 28 ember meghalt, és önök folyamatosan tűnteik el a nyomokat” – kezdte újra Szabó. „Ki engedte ki, ki adott erre parancsot, hogy lehet hogy hajóskapitány kitörölt dolgokat a telefonjáról, újrafesthették, kijavíthatták a hajót?”- Szabó beszélt arról is, többen kérték kérték korábban, ne engedjék ezeket a szállodahajókat a Dunára, de Szabó szerint a profit érdekében Orbán Ráhel és Rogán Antal mégis engedte ezt.

„Ebből a szerencsétlen, gyászos eseményből a saját malmára próbált politikai hasznot harácsolni” -szólta le a levezető elnök Szabót.

Orbán pedig  nem élt a válasz jogával.

Gréczy Zsolt, a DK képviselője az 56-os intézetről kérdezte Orbánt.

Gréczy szövegét azzal kezdte, majd többször is visszatért rá, hogy Orbán „elárulta az 56-os forradalmat”. Ezt tette szerinte 1998 és 2002 között, amikor vegzálta az 56-os intézetet, és ezt teszi most, amikor a Veritas intézet alá rakják az 56-os intézetet.

Grézcy elmondása szerint az 56-os intézet felbecsülhetetlen értékeket őriz. Mi lesz ezeknek a sorsa? – kérdezte a DK képviselője.  A képviselő úgy fogalmazott, hogy ügynökök dáridóznak a 30 éves ünnepségen a színpadon, miközben titokban kell szervezkednie az 56-os hősöknek, hogy egy molinót feltartsanak, ugyanott. Gréczy ezzel az egy nappal korábbi tiltakozásra utalt, ahol Mécs Imréék tiltakoztak a történelemhamisítás ellen.

Orbán válasza rövid volt: „A mi felfogásunk szerint a kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség. Az 56-os intézet a Veritasnál jó helyen lesz.”

Gréczy szerint a Veritas igazgatója azt kérte, ne tagozzák be alájuk az 56-os intézetet. A DK képviselője arról is beszélt, hogy az ügynökakták nyilvánosságra hozását akadályozza a Fidesz, mert a párt tele van ügynökökkel. „Örök láng, Nagy Imre szobor elvitele a Kossuth térről. Önök így vigyáznak a nemzeti értékekre” – mondta Gréczy.

Nem esik jól, hogy Nagy Imre és 56 kapcsán politikai vitát kell folytatni – mondta Orbán. majd a DK-t és Gyurcsány Ferencet kezdte támadni. Az önök pártjának az elnöke 30 éve is elítélte a magyarok szabadságküzdelmét – mondta. Majd sorolta Gyurcsány bűneit: lovasroham, magyart és magyart egymás ellen fordított, tönkretette az országot. „Mégis ki az, aki megtagadja a múltat?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő arra emlékeztette Orbán Viktort, hogy 2012-ben alapjaiban szabályozta újra a rokkantsági kedvezményt, ami miatt rengeteg család életkörülményei romlottak. A törvényről Strasbourg, majd az Alkotmánybíróság mondta ki, hogy embertelen. Az MSZP tavaly törvényjavaslatot nyújtott be ez ügyben, de választ nem kaptak.

Orbán Viktor ekkor azt mondta, hogy az MSZP kormányzása alatt megvontak egy havi nyugdíjellátást, segélyt adtak a megváltozott munkaképességűeknek, nem munkát. Kétszínűségnek tartja a képviselő aggodalmát.

Harangozó ekkor visszakérdezett, hogy meddig kell várniuk a családoknak, hogy kárpótolják őket?

Orbán Viktor ekkor újra emlékeztette Harangozót, hogy az MSZP nyugdíjat vett el, valamint az orvosoktól, ápolóktól is „elvettek egy havi bért”.

 

Jakab Péter interpellálta Orbánt. Szerinte 30 éve Orbánt is a jó szándék vezette, de most már a saját hatalmi tébolya, aminek az oltárán az országot akarja feláldozni.

Hol rontotta ön el? – kérdezte Orbán Jakabot. Mikor érezte először azt, hogy többre van szüksége a miniszterelnök fizetésénél, például a dolgozók fizetésére is? – folytatta Jakab.

A Jobbik frakcióvezetője szerint Mészáros fedőnéven az ország leggazdagabb embere lett Orbán. 4 éve paktumot kötött a bankokkal a kormány Jakab szerint, azóta több mint 10 000 kilakoltatás történt, miközben a jobbikos szerint migránshoteleket építenek a külföldi dolgozóknak. Jakab szerint a multik kedvéért rabszolgákká tették a magyarokat, miközben 3 év alatt 86 ezer külföldi dolgozót hozott be a kormány, hogy letörjék a magyarok bérét.

Mikor érezte azt először, hogy már az emberi élet se drága? 26 ezer ember hal meg évente rossz egészségügy miatt – mondta Jakab, majd hozzátette: „menjen vissza Felcsútra”.

Ezután a képviselőt a ház tekintélyének megsértése miatt figyelmeztette a levezető elnök.

Orbán válaszában a Jobbikról beszélt. Elmondta, Jakab 2 év alatt a Jobbik harmadik frakcióvezetője. Az előző kettőnek a választók döntése miatt kellett távoznia Orbán szerint. A kormányfő szerint a jobbikosok nem velük harcolnak,  hanem a saját választóikkal. Még az MSZP is jobban szerepelt önöknél – mondta Orbán. Nem lehet-e, hogy az önök készülékében van a hiba? – kérdezett vissza.

A tény az, hogy jelenleg másfél millió honfitársunk, és a fiatalok 40 százaléka hagyná el az országot. Kikre akarja építeni az ország jövőjét? – kérdezte erre Jakab. Önök azért nyertek, mert az önök kezében van a média, az ÁSZ, és egy szatyor száraztészta, amivel megveszik a választókat, akiknek senkije sincsen, mondta, majd felemelt egy nagy zacskó száraztészát, és átadta Orbánnak.

Törpepárttá zsugorodtak – válaszolta Orbán. majd a fekete lovaghoz hasonlította a Jobbikot: Ilyen remek harci eredményekkel a tarsolyukban nem kéne inkább pihenni egyet?

Most éppen a KDNP interpellálja a kormányt arról, hogyan képesek ennyire jól működtetni a honvédséget.

Kb. 10-15 perc és kezdődik Orbán és az ellenzék csörtéje.

Akkor is hasonló volt a szereposztás: Jakab Péter, Szabó Tímea és Harangozó Tamás akkor is szót kapott!



Az azonnali kérdésekre a miniszterelnöknek azért kell válaszolnia, mert az országgyűlési törvény szerint, amennyiben legalább háromszor nem jelenik meg egy kérdés címzettje, negyedszerre kötelező a válasz. A kérdések sorrendje az alábbi lesz:

1. JAKAB PÉTER (Jobbik)
– miniszterelnök
” A harc folytatódik. ” címmel
2. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP)
– miniszterelnök
” Önök hónapok óta törvényt sértenek. Mikor lesz ennek vége? ” címmel
3. GRÉCZY ZSOLT (DK)
– miniszterelnök
” Ön miért tagadja meg a múltat? ” címmel
4. DEMETER MÁRTA (LMP)
– a Magyar Nemzeti Bank elnöke
” Vajon miért buknak sorra a NER-nek kedves bankok? ” címmel
5. SZABÓ TIMEA (Párbeszéd)
– miniszterelnök
” Mit gondol Miniszterelnök Úr? ” címmel
6. ZSIGMOND BARNA PÁL (Fidesz)
– igazságügyi miniszter
” Milyen eszközökkel kényszeríthető ki a közérdekű adatok megismerése? ” címmel
7. SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik)
– miniszterelnök
” A harc folytatódik. ” címmel
8. NACSA LŐRINC (KDNP)
– igazságügyi miniszter
” Hogyan kerülhető el a jövőben, hogy az ellenzék az igazságszolgáltatást akadályozza? ” címmel
9. MESTERHÁZY ATTILA (MSZP)
– a Magyar Nemzeti Bank elnöke
” A válság miatt gyengült a forint? ” címmel
10. LÁSZLÓ IMRE (DK)
– innovációért és technológiáért felelős miniszter
” Sok bába közt az Etele tér ” címmel
11. SCHMUCK ERZSÉBET (LMP), UNGÁR PÉTER (LMP)
– miniszterelnök
” Mikor szánja rá magát a kormány, hogy végre érdemi lépéseket tegyen a klímaváltozás és annak kedvezőtlen hatásai megfékezésére? ” címmel
12. ÁGH PÉTER (Fidesz)
– belügyminiszter
” Alkalmas lehet-e Brüsszel migrációs politikája a terrorizmus és embercsempészet finanszírozására? ” címmel
13. BRENNER KOLOMAN (Jobbik)
– miniszterelnök
” Mennyire hiteles a kormány politikája? ” címmel
14. VEJKEY IMRE (KDNP)
– emberi erőforrások minisztere
” Hogyan segíti a kormány a családokat a szünidőben? ” címmel
15. BOLDOG ISTVÁN (Fidesz)
– pénzügyminiszter
” Mi a különbség a Gyurcsány kormány és a nemzeti kormány költségvetései között? ” címmel

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}