Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogadja az ellenzéki pártok budapesti ajánlatát az LMP

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton az LMP budapesti szervezetének kongresszusa elfogadta a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd ajánlatát az önkormányzati választásokra, így a párt támogatni fogja az előválasztáson győztes főpolgármester-jelöltet – közölte Kanász-Nagy Máté, a párt ügyvivője az MTI-vel.

Az LMP minden kerületben beáll az ellenzéki polgármesterjelölt mögé, cserébe kerületenként egy képviselőjelöltet állítanak, akit viszont az ellenzéki egység szintén támogat.

Kanász-Nagy elmondása szerint az ajánlatot csaknem kétharmados támogatással szavazta meg a kongresszus.

A továbbiakban háromtagú bizottság képviseli az LMP-t az ellenzék együttműködési tárgyalásain: Ferenczi István kispesti, Heltai László terézvárosi, és Szilágyi László XV. kerületi önkormányzati képviselő.

Az LMP korábban Puzsér Róbert független főpolgármester-jelöltet támogatta, ám nemrég, miután a kritikus az EP-választáson igencsak rosszul szereplő pártot éles szavakkal bírálta, kihátráltak mögüle. Mint akkor fogalmaztak:

„Támogatásunk feltétele volt, hogy a jelölt részt vegyen az előválasztásban. Minden továbbiról az LMP a napokban dönt. Határozott célunk, hogy Tarlós Istvánnak egy ellenzéki kihívója legyen ősszel.”

Pedig Puzsér eredetileg felrótta az ellenzék együttműködő részének, hogy kihagyták a nagy kerületi osztozkodásból az LMP-t (és a Jobbikot is).

Az ellenzéki erőviszonyok átrendeződése után várható v olt, hogy minden párt az EP-választás eredményének tükrében kezd készülni az önkormányzati választásra, a Momentum és a DK főpolgármester-jelölttel rukkolt elő, ám a kerületi megállapodásokat minden párt tiszteletben tartotta. Olyannyira, hogy a Momentum egy ideig a számára felajánlott helyek közül is volt, amit nyitva hagyott, mondván: lehetőséget akarnak adni arra, hogy mindenki csatlakozni tudjon az együttműködéshez.

Az LMP tehát most úgy tűnik: csatlakozik, méghozzá úgy, hogy polgármesterjelöltet sehol sem, de képviselőjelölteket minden kerületben állítanak majd.

(MTI/Mérce)

 

Címlapkép: Mérce fotó