Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes városvezetés szerint az ellenzék miatt nem lesz orvosi ügyelet Szombathelyen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szokásoshoz képest kétszer annyi forrást kért az orvosi ügyelet szombathelyi működéséhez az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), ám az ellenzéki többségű közgyűlés – mivel nem találta elégségesnek az indoklást – azt nem szavazta meg, az OMSZ pedig emiatt felmondta szerződését a várossal – erről a szombathelyi Ugytudjuk portál írt, valamint az MTI is beszámolt az esetről.

Az Ugytudjuk beszámolja szerint először a vasi megyeszékhely közgyűlésének idén márciusi költségvetési vitáján került először szóba, hogy az OMSZ a szokás évi 32 millió forint helyett még plusz 32 millió forintot kér a működéséhez.

Az év eleje óta ellenzéki többségű testület akkor úgy határozott, hogy a szokásos működési összeget az ügyelet rendelkezésére bocsátja, az összeg másik felét, vagyis a 32 millió forint többletet pedig akkor szavazza meg, ha azt indokoltnak látja, vagyis tisztában lesz vele, hogy mire kell ez a pénz.

Puskás Tivadar fideszes polgármester az MTI tudósítása szerint szerdán úgy nyilatkozott, a szerződés felbontását – a szerződésben szereplő három hónapos határidő betartásával – azért kezdeményezte a szolgálat, mert az önkormányzat 30 millió forinttal csökkentette az ellátás finanszírozására általa beterjesztett költségvetésben szereplő összeget.

A polgármester – aki több évtizeden át mentőorvos, a regionális mentőszervezet vezetője volt, az Ugytudjuk szerint pedig jelenleg is van munkaviszonya az OMSZ-szel – hangsúlyozta, „az új ellenzéki többség által végrehajtott pénzmegvonás csökkenti a szombathelyiek biztonságát és csökkentheti az orvosi ügyeleti ellátás eddig megszokott színvonalát”.

Nemény András, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt-frakció vezetője az MTI-nek ezzel szemben azt mondta, ugyanannyi támogatást szavaztak meg, mint amennyi a múlt évi költségvetésben volt, csupán arra a 32 millió forintra kértek volna magyarázatot, amennyivel az OMSZ több pénzt kért a szolgáltatásért, amelyet – szavai szerint – egyébként helyi háziorvosokkal látnak el.

Hozzátette: „Eddig semmiféle választ nem kaptunk a mentőszervezettől a kérdéseinkre, a közgyűlés sem tárgyalt a szerződés esetleges felbontásáról”.

Az Ugytudjuk szerint Puskás a mai sajtótájékoztatón azt mondta, ő februárban kapott levelet az OMSZ-tól, amiben arról tájékoztatták, hogy az egészségügyi dolgozók béremelése miatt szükséges az önkormányzati működési támogatás összegének megemelése. A levelet azonban a portál munkatársai hiába kérték, nem kapták meg a polgármestertől.

Nemény András szerint ha rendelkezésükre bocsátották volna a kért adatokat, és abból az derült volna ki, hogy a mentőszolgálat a szombathelyi orvosok bérére fordította az igényelt többletforrást, úgy a többlet igényt is megszavazták volna, ha viszont egy állami szervezet „nagy kalapjába” folyt be a pénz, nem szeretnének többet fizetni.