Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két kiskorú menekült is a Földközi-tengerbe fulladt kedd hajnalban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Legalább 7 menekült, köztük két gyermek is tengerbe fulladt kedd hajnalban a görög sziget, Leszbosz közelében, miután az őket szállító hajó elsüllyedt – írja a BBC. A görög parti őrség és EU-s felségjelzés alatt közlekedő járőrhajó összesen 57 hajótöröttet mentett ki a hullámok közül, de a hatóságok még nem tudják, pontosan hányan is utaztak az elsüllyedt járműn, így folytatják az áldozatok felkutatását.

A görög sajtóértesülések szerint afrikai származású menekültek Törökország partjaitól próbáltak átjutni az égei-tengeri görög szigetekre. Az Európai Unió 2016-ban állapodott meg Törökországgal, ennek a megállapodásnak az értelmében az uniós hatóságok visszatoloncolhatják azokat az embereket, akiknek nem biztosít menedékjogot.

Az egyezmény hatására jelentősen csökkent a kelet-mediterrán régióban, tengeri úton Európa felé érkező menedékkérők száma, de az útvonal teljesen nem szűnt meg. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet nemrégiben figyelmeztetett, hogy a görög hatóságok komoly emberi jogi atrocitásokat követnek el a görög-török szárazföldi határon, az Európába jönni akarók erőszakos visszatoloncolása során.

Az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) szerint idén eddig összesen 28.764 menedékkérő érkezett a mediterrán útvonalakon Európába, nagy többségük (több mint 21 ezer) a tengeren keresztül. Az érkezők kb. ötöde kiskorú. A UNHCR idén összesen 539 halálesetet regisztrált, 2014 óta a hasonló módon elhunytak száma már meghaladja a 20 ezer is.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Törökországgal és több afrikai országgal kötött uniós megállapodások jelentősen csökkentették az Európába érkező menekültek számát, ugyanis ezek a „harmadik országok” jelentős összegekért cserébe vállalták a menedékkérők amúgy sem könnyű útjának megnehezítését. Ez gyakran a fizikai erőszak szinonimája, az EU-s pénzek gyakran olyan milíciákat látnak el erőforrásokkal, melyek korábban népirtások elkövetői voltak – ahogy ez például Szudánban történt.

Az uniós döntéshozók azonban kitartanak emellett a politika mellett: az Euractiv épp ma szerezte meg az unió új ötéves stratégiáját, amelyben a legfontosabb prioritásként a migráció megfékezése és az unió külső határainak még keményebb védelme szerepel.

Címlapkép: Wikimedia Commons