Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Greenpeace aktivistái akadályozzák a BP olajfúró platformjának működését

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái másztak fel egy nyílt tengeri olajfúró platformra, hogy megakadályozzák annak helyére vontatását, valamint hogy tiltakozzanak az Északi-tengeri olajkitermelés ellen, és felszólítsák az eszközt lízingelő British Petroleum (BP) olajvállalatot, hogy hagyjon fel ez irányú terveivel – írja a Guardian.

A két aktivista több napra elegendő élelemmel felszerelkezve foglalta el az építmény egyik lábán lévő teraszt, melyre egy „klímavészhelyzet” feliratú molinót is kifeszítettek.

 

A szervezet közölte, hogy a BP harmincmillió hordó olajat készül kitermelni a fúrótoronnyal, holott véleményük szerint már napjainkban sem kellene fosszilis tüzelőanyagokat használnia az emberiségnek.

Emlékeztették a vállalatot, hogy ahelyett hogy új olajmezőket termelne ki, a meglévőket is fel kellene hagynia, és a megújuló energiatermelésbe fektetni ehelyett – habár a tapasztalatok alapján az ilyen jellegű felszólítások nincsenek szignifikáns hatással az olajcégek viselkedésére.

Az olajfúró egyébként azé a Transocean nevű cégé, mely annak idején a Mexikói-öbölben az elmúlt évek legsúlyosabb olajszennyezését produkáló Deepwater Horizon tornyot is üzemeltette, a BP tőlük bérli naponta 140.000 fontért.

A Greenpeace közleményében szót emelt a vállalat képmutató magatartása ellen is:

„meleg szavakkal bizonygatja a BP a klímaváltozás elleni küzdelem melletti elkötelezettségét. (…) Valóban, ez a fúró és a harmincmillió hordó olaj, melyet ki fog fúrni, biztos jelei a BP eddigi működése melletti elkötelezettségének, energiát fektetnek egy olyan klímakatasztrófába,* mely milliók életét és a világ jövőjét veszélyezteti.”

(*Nehezen lefordítható szójáték: „fueling a climate emergency”.)

Nicola Sturgeon skót első miniszter – gyakorlatilag miniszterelnök – szigorú célt fogadott el, miszerint Skócia szén-dioxid kibocsátásának 2045-re el kell érnie a nettó nullát, vagyis legalább annyi szén-dioxidot kell megkötniük, mint amennyit kibocsátanak – ennek ellenére egyelőre nem rendelte el az Északi-tengeri olajmezők kitermelésének a leállítását.

A BP reagált az akcióra.

A vállalat felelőtlennek tartja az aktivistákat, akik véleményük szerint veszélybe sodorják magukat és másokat. Hozzátették,

„osztozunk a tüntetők klímával kapcsolatos aggodalmaiban. Támogatjuk a párizsi egyezményt. És nap mint nap azon dolgozunk, hogy a világot egy alacsony szén-dioxid kibocsátású jövőbe segítsük. (…) Csökkentjük saját működésünk károsanyag-kibocsátását – évente 1,7 millió tonnával – és fejlesztjük a termékeinket, hogy segítsünk vásárlóinknak csökkenteni a kibocsátásukat, miközben új, alacsony kibocsátású beruházásokat teremtünk. Elkötelezettek vagyunk, hogy a mindannyiunkkal szemben álló »klímakihívás« megoldásának része legyünk.”

A BP mindazonáltal nem közölte, ehhez a célhoz hogyan járul hozzá a kitermelni tervezett harmincmillió hordó olaj, majd annak feldolgozása és elégetése.

via Guardian