Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A demokraták megkapják a különleges ügyész jelentését arról, hátráltatta-e Trump az ellene folyó nyomozást

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jerry Nadler New York-i képviselő, a Kongresszus igazságügyi házbizottságának demokrata elnöke hétfőn bejelentette, hogy megállapodást kötöttek az igazságügy-minisztériummal Robert Mueller különleges ügyész jelentésének kiadásáról, melyben arról számol be, hogy Donald Trump elnök hátráltatta-e az ellene folyó nyomozást, és ha igen, milyen módon – írja az ABC News.

„Örömmel jelentem be, hogy az igazságügy-minisztérium beleegyezett, hogy bizottságunk idézésével összhangban megnyissa számunkra Robert Mueller legfontosabb aktáit, ezzel kulcsfontosságú bizonyítékokat szolgáltatva, melyek alapján a Különleges Tanács megállapította, érintett volt-e az elnök vagy mások az igazságszolgáltatás akadályozásában vagy egyéb kötelességszegésben”

– nyilatkozta Nadler. Hozzátette,

„a minisztérium a mai nap során, később fogja megosztani velünk az első dokumentumokat. Az igazságügyi házbizottság valamennyi tagja – úgy demokraták, mint republikánusok – lehetőséget kapnak a megtekintésükre. Ezek a dokumentumok teszik számunkra lehetővé, hogy elvégezzük alkotmányos kötelességünket, és eldöntsük, hogyan válaszolunk azon állításokra, melyeket a Különleges Tanács fogalmazott meg az elnökkel szemben. A minisztériummal folytatott megbeszéléseim alapján továbbra is függőben hagyom a bűncselekményi eljárást”.

A bizottság hónapok óta küzd a jelentés kiadásáért, mindeddig sikertelenül, így a témában megszólaló demokrata politikusok érthetően igen pozitívnak ítélik meg a fejleményeket.

Miután Mueller különleges ügyész vizsgálata nem szolgáltatott egyértelmű bizonyítékokat azzal kapcsolatban, hogy az elnök vagy körei szándékosan együttműködtek volna orosz ügynökökkel a választások befolyásolása érdekében, a demokraták komoly reményeket fűznek ahhoz, hogy a jelentés az igazságszolgáltatás hátráltatásával vádolja Trumpot.

Demokrata vezetők ugyanakkor előkészítettek keddre egy szavazást azzal kapcsolatban hogy tegyenek-e jogi lépéseket William Barr legfőbb ügyész, valamint Don McGahn volt Fehér Házi tanácsos ellen, amiért eddig nem működtek együtt az igazságügyi házbizottsággal, és a korábbi idézések ellenére nem nyújtották át a dokumentumokat.

Doug Collins, a bizottság rangidős republikánus tagja ugyanakkor jelezte, tekintve hogy a Fehér Ház immár együttműködik a bizottsággal, nem látja okát a tervezett jogi lépéseknek, hisz a megállapodás

„megalapozatlanná teszi azon állításokat, miszerint a Fehér Ház elzárja a Kongresszust az információktól”.

Nadler azonban elhatározottságuk jeleként megjegyezte,

„elképzelhető, hogy bizonyos végrehajtási intézkedésekre lesz szükség olyan dokumentumok és bizonyítékok megszerzéséhez, melyek nem tartoznak a mai igazságügy-minisztériummal kötött megállapodás hatálya alá, beleértve Don McGahn korábbi Fehér Házi tanácsos vallomását.”

A Trump elnök és az oroszok esetleges összejátszását vizsgáló nyomozásról és a körülötte kerekedett botrányról és politikai csatározásokról szóló cikkeinket ezen a linken éritek el.

via ABC News