Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter figyelmeztette az ellenzéket: nem lehet pártalapon polgármesterjelölteket választani

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szombaton tartotta első országos gyűlését a Mindenki Magyarországa Mozgalom által létrehozott, a helyi szintű összefogást segítő Kossuth Körök. A rendezvény célja, hogy arra ösztönözzön mindenkit, kezdjen el szerveződni a saját településén annak érdekében, hogy minél több helyen megvalósuljon az ellenzéki összefogás az őszi önkormányzati választáson, illetve hogy a már meglévő körök tagjai és polgármesterjelöltjei találkozzanak egymással, workshopokon vegyenek részt.

A délelőtti blokkban ellenzéki polgármester-jelöltek, illetve Márki-Zay Péter is beszédet mondott.

Matlák Gábor, a XV. kerületi Kossuth Kör elnöke szerint hódmezővásárhelyi modell kiterjeszthető az egész országra, és győzelmet fog aratni. Ennek a modellnek a lényege, hogy kell találni egy hiteles személyiséget, aki mögé be kell állítani a pártokat, a civil szervezeteket és az aktivistákat. Ha látják a szavazók az összefogást, megszületik az a hit, ami miatt el is mennek majd szavazni. Ez sikerült Hódemzővásáhelyen és tavaly szeptemberben Rákospalotán is.

A lényeg tehát:

összefogás, hiteles személyiség és hit, hogy legyőzhetjük a hatalmat.

Németh Angéla, Rákospalota ellenzéki összefogással megválasztott polgármestere szerint a kerületében a Fidesz személyi kérdéssé teszi a költségvetés elfogadását, amivel egyébként hónapok óta blokkolják a kerület közbeszerzéseit és ezáltal a fejlődését is. Németh szerint azért is fontos az összefogás, hogy egy ilyen helyi ügy ne eszkalálódhasson.

Csőzik László, Érd ellenzéki polgármester-jelöltje arról beszélt, a Fidesz álma az EP-választáson összeomlott, ősszel az ellenzéken múlik, hogy be tud-e vinni egy újabb ütést a Fidesznek, amit 3 év múlva is meg fog érezni.

Csőzik szerint egy blokkba tömörülve le lehet győzni a helyi földesurakat,  nyugdíjazni lehet minden kiskirályt és elzavarni minden egyes korrupt Döbrögit.

A polgármesterjelölt szerint amilyen a kormány, olyanok az önkormányzatai is, ezért helyben kell legyőzni a NER-t. Míg a tavalyi országgyűlési választás teljes kudarc volt, az európai parlamenti választás már félsikert hozott, az önkormányzati választás pedig teljes sikert hozhat.

„Ősszel visszahódítjuk a városainkat, aztán 3 év múlva az egész országot.”

„Mi nem uralkodásra, mi szolgálatra fogunk szerződni.”

– mondta.

Ehhez szerinte kellő alázatra és elhivatottságra van szükség, példát kell mutatni, hogy el lehet korrupciómentesen, átláthatóan, a polgárokat partnernek tekintve vezetni egy várost.

Ellenzéki polgármesterjelöltek a színpadon

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országyűlési képviselője, Eger ellenzéki polgármesterjelöltje szerint az összefogásban résztvevő jelölteknek azokat is képviselnünk és azokat is szolgálnunk kell, akik októberben nem biztos, hogy őket fogják támogatni. Szerinte ez egy minőslgi különbség köztük és a jelenleg regnáló hatalom között.

Ki kell lépni a komfortzónjukból, és nem csak arra kell figyelniük, ami nekik tetszik, ami nekik fontos, hanem az őket érő kritikákra is oda kell figyelniük. Fontos, hogy az egyéni ambíciókat nem lehet a közérdek elé helyezni. A közös jelöltek mi küldetésének célja és alapja egy program kell hogy legyen. Kell egy vízió, amit ha célként állítanak maguk elé, az egyéni ambíciókat is háttérbetudják szorítani.

Nem a hatalom megszerzése a célunk, hanem az, hogy megvalósítsuk a porgramunkat, aki mindenki javát szolgálja.

– monta.

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere (és polgármester-jelöltje) szerint is magunkkal kell kezdeni a változást: annyi mindent vár a magyar társadalom ’90 óta, de azt látjuk, hogy mi magunk nem sokat változunk.

Minden társadalom olyan kormányzást érdemel, amilyen ő maga

– mondta.

Képesek vagyunk-e rá, hogy ne ugyanazt csináljuk, mint amit most kritizálunk? Képesek vagyunk-e aktív állampolgárként viselkedni?

Először az alapokat kell rendbe tennünk: fel kell állni a fotelből és csinálni kell valami maradandót, le kell számolni a passzivitással.

Az önkormányzati választás erre kiváló terep, az ugyanis nem pártpolitikai ügy, hanem szakmai, emberi, becsületbeli ügy. Üveges azt javasolja, álljunk úgy hozzá, hogy ne valaki ellen, hanem valamiért, a közösségért harcolunk.

Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásáhely polgármestere (és jelöltje is) szerint az összefogás az egyetlen út, amivel a korrupció és a megfélemlítés, vagyis maga a NER lebontható. Ehhez összefogásra van szükség, nem egy újabb pártra.

Szerinte az EP-választás eredményeiből az látszik, hogy a taktikai választás győzedelmeskedett. Ne legyen kétségünk felőle: nagyon jó pártok és jelöltek szerepeltek jól, de ez mégiscsak a taktikai szavazás eredménye volt – mondta.

Ennek azonban az a veszélye, hogy most sokan felbátorodnak, felrúghatják a korábbi megállapodásokat, azt gondolhatják, pártalapon lehet eldönteni, ki induljon az őszi önkormányzati választáson a Fidesz ellen.

Márki-Zay gratulált az EP-választáson mandátumot szerző pártoknak, de hangsúlyozta:

Minket nem boldogít az, hogy nekik egy vagy két mandátumuk van. Mi a rendszert akarjuk leváltani. Ősszel nem pártokra, hanem egy új városvezetésre kell szavazni.

Mind a főpolgármesteri előválasztással, mind az országos önkormányzati választással kapcsolatban arra kéri az ellenzéki pártokat, építsék tovább az együttműködést, mert a legnagyobb veszély a megosztottság. Összefogásra márpedig nagy szükség van, ugyanis „2022 most ősszel kezdődik” – mondta arra utalva, hogy az önkormányzati választáson elért ellenzéki eredmények hatással lesznek a következő országgyűlési választásra is.

A szavazópolgároknak pedig azt üzeni: ők nem csak ellenzéki szavazók, hanem az összefogás aktivistái: standoljanak, tartsanak fórumokat, beszélgessenek az emberekkel, hogy minél több helyen legyőzhető legyen a Fidesz.

A beszédek itt nézhetőek vissza:

Címlapkép: Márki-Zay Péter a 2018. április 21-i tüntetésen / Mérce