Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába kérette be a külügy a román nagykövetet, az nem ment el tárgyalni az úzvölgyi incidensről

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Úzvölgyében található magyar katonatemetőben kialakult tegnapi incidensről szóló cikkemben azt írtam, remélem a de-eszkaláció felé haladnak a két ország vezetői, akkor Románia budapesti nagykövete gyorsan kiábrándított. Marius Lazurcát ugyanis tegnap kérette be a magyar külügyminisztérium, hogy magyarázatot adjon a tegnapi esetről, ám a diplomata központi utasításra hivatkozva mégsem ment be a magyar külügybe, ezzel diplomáciai szempontból szinte egyedülálló protokollszegést követett el.

Az MTI beszámolója szerint Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára ma elmondta, miután csütörtök este román szélsőségesek behatoltak a magyar katonai temetőbe, magyarellenes provokáció történt, tiltakozó jegyzéket küldtek és bekérették a román nagykövetet, aki „minden udvariasságon és barátságon túlmenően”, központi utasításra hivatkozva megtagadta ezt. Románia elállt a párbeszéd lehetőségétől – jelentette ki az államtitkár.

Magyar Levente hangsúlyozta: Magyarországnak továbbra is elsődleges érdeke a korrekt és jó viszony Romániával, hogy magyarok és románok békében élhessenek Erdélyben. Ennek érdekében az elmúlt időben komoly kompromisszumokat kötöttünk, amit az vezérelt, hogy mi szolgálja leginkább az erdélyi magyarság boldogulását a szülőföldjükön – mutatott rá.

Az államtitkár szerint most felmerül a kérdés: hogyan tovább, megkérdőjeleződik Románia szándéka a jó kapcsolatok építése mellett. Emlékeztetett: mindez abban az országban történt, amely jelenleg az EU soros elnöke, és ahova néhány napja a pápa látogatott el. Magyar Levente kiemelte: Magyarország azt várja Romániától, hogy alaposan vizsgálja ki ezt a „gyalázatos esetet” és adjon hiteles magyarázatot arra, hogyan kerülhetett sor a történtekre.

Mint arról a korábbi cikkünkben már beszámoltunk, tegnap délután a Székelyföld és Moldva határán található Úzvölgyében, a főként első világháborús magyar katonai sírokat tartalmazó temetőben alakult ki konfliktus a magyar és román demonstrálók között. Délután közel ezres székelyföldi csoport élőláncot vont a temető bejáratához, hogy megakadályozzák annak a román parcellának (pár tucat betonkereszt és egy emlékmű) felavatását, melyet szerintük jogellenesen hozott létre a szomszédos román település, Dormánfalva polgármestere – a jogsértés tényét egyébként több romániai hatóság is megállapította. Moldva felől enyhén nagyobb tömeg érkezett az avatásra. A nagyszámú rendőri erők egy ideig elválasztották a két csoportot, ám végül a sajtóban focihuligán külsejű emberekként aposztrofált román tüntetők a temető másik oldalán bejutottak, majd felfeszítették a bejáratként szolgáló székelykaput, amin keresztül a teljes tömeg bevonult a temetőbe. A román demonstrálók köveket dobáltak és zászlórudakkal is fenyegették az élőlánc tagjait.

Szijjártó Péter magyar és Teodor Meleșcanu román külügyminiszter tegnap két alkalommal is beszéltek telefonon egymással, Szijjártó azt kérte a román hatóságoktól, ne engedjenek teret a provokációnak és akadályozzák meg az erőszakot. Román kollégája ezzel szemben arra kérte Szijjártó, járjon közben a székelyföldi magyaroknál az eszkaláció elkerülése érdekében.

Frissítés 13:00 – Az RMDSZ nemzetközi fórumokhoz fordul

„Vandalizmus, barbár cselekedet, hogy betörj egy temetőbe, ráronts az ott imádkozókra, kitépd a földből a kereszteket és kővel dobálózz azt állítván, hogy a hőseidre emlékezel, akik valójában 10-12 kilométerrel odébb, egy mára elfeledett temetőben nyugszanak” – nyilatkozta a Francia Közszolgálati Rádió (RFI) román nyelvű műsorában Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. A Maszol.ro tudósítása szerint Kelemen arról is beszélt, szerinte nyilvánvalóan koordinált akcióról van szó, amelynek megszervezésében nacionalista civil és közéleti szereplők vettek részt.

„Nem maradhat következmények nélkül a társadalom becsületén esett csorba. Megteszünk minden politikai és jogi lépést, értesítjük a nemzetközi szervezeteket, az európai Parlamentet, Románia partnereit, bemutatjuk a helyszínen készült fotókat és filmfelvételeket, hadd lássa a világ, hogyan viselkedik a többség egy ilyen kényes helyzetben a kisebbségekkel szemben” – tette hozzá.

Frissítés 20.16 – A nagykövet nem utasította el a találkozót, csak későbbi időpontot kért

A román külügyminisztérium közleményben reagált a magyar külügyminisztérium jegyzékére, és elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormány által használt hangnemet – írja a hvg.hu.

A közlemény szerint a nagykövet nem utasította el, hogy találkozzon a magyar külügyminisztérium illetékeseivel, a román fél azt kérte, hogy a találkozóra június 10-én kerüljön sor.

„Bukarest a korábbiakhoz hasonlóan azt kéri, hogy Magyarország tartózkodjon az úzvölgyi nemzetközi temetőben június 6-án lezajlott események okozta feszültségek tovább növelésétől” – áll a nyilatkozatban.

A román külügyminisztérium egyben jelezte, hogy szóbeli jegyzékben tiltakozott amiatt, hogy a budapesti román nagykövetség előtt tegnap este engedély nélkül megrendezett demonstráción a 64 Vármegye Mozgalom és a Mi Hazánk párt tagjai meggyalázták a román állami szimbólumokat. Emellett elszólította Magyarországot, hogy nemzetközi kötelezettségeivel összhangban szavatolja a külképviseletek biztonságát.

„Különösen felháborító, hogy a román állami szimbólumok meggyalázását a rendőrség jelenlétében hajtották végre, pedig a rendőrség feladata az lenne, hogy elejét vegye az ilyen cselekményeknek” – hangsúlyozta a minisztérium, követelve, hogy állapítsák meg, kik felelősek a rendőrség passzivitásáért.

(MTI / Digi24 / hvg.hu)

Címlapkép: MTI/Veres Nándor