Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Döntött a Kúria, nyilvánosságra kell hoznia az EMMI-nek a kórházi fertőzések adatait

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ítéletet hozott a Kúria szerdán a Társaság a Szabadságjogért (TASZ) kórházi fertőzéses adatperében: a legfőbb bírói fórum a két és fél éve húzódó ügyben a jogvédő szervezetnek adott igazat, akik azt kérték az ÁNTSZ-től, hogy hozzák nyilvánosságra a kórházi fertőzések statisztikáit kórházankénti bontásban.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a TASZ tavaly ősszel petíciót indított, és országszerte kórházak elé települt ki, hogy a betegjogokról, illetve a kórházi fertőzések problémájáról tájékoztassa az embereket.

A TASZ saját Facebook-oldalára feltöltött videóban számol be arról, hogy az EMMI a végsőkig ragaszkodott az adatok titkosságához, ám a Kúria ma mindenben a TASZ álláspontját igazolta: a minisztériumnak tehát hozzáférhetővé kell tennie a statisztikákat.

Asbóth Márton, a TASZ magánszféraprojekt-vezetője szerint az EMMI „mindenféle vicces érvre” hivatkozott, például arra, hogy az adatok nyilvánosságra kerülése „pánikot okozhat”.

Dr. Baltay Levente, a TASZ ügyvédje elmondta, a bíróság megállapította, hogy közérdekű adatokról van szó, tehát ki kell adni őket (attól függetlenül, hogy milyen célra akarja őket felhasználni az adatkérő, vagyis jelen esetben a TASZ). Az alperesi álláspontra reflektálva a bíróság indoklásában kitért arra, hogy az adatok felhasználása során ügyelni kell a pánikokozás elkerülésére- tette hozzá.

Az EMMI-nek innentől elvileg 15 nap áll rendelkezésre, hogy kiadják a kiperelt statisztikákat, amelyeket amint megkap, a TASZ fel is fog dolgozni.

Asbóth Márton szerint legkésőbb a nyár végéig értelmezhető, közérthető adatsorokká tudják formálni a megkapott nyers adatokat.

A TASZ projektvezetője azt is hozzátette: amíg a feldolgozás folyamata tart, a kiperelt statisztikáknál korábbi, illetve újabb adatokat is kikérnek a minisztériumtól, bízva abban, hogy a továbbiakban nem tudják a ma lezárult perben felhozott érvekkel visszatartani azokat.

Asbóth azt is hozzátette: újra megkeresik az országos tisztifőorvost a kórházi fertőzési adatok nyilvánosságával kapcsolatban, aki korábban a folyamatban lévő perre hivatkozva utasította vissza a jogvédőket.

Címlapkép: Pexels.com