Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Donald Trump Londonba ment, hogy „nagyszerű” kereskedelmi megállapodást kössön a britekkel

Ez a cikk több mint 3 éves.

A brit királyi családdal, Theresa May leköszönő miniszterelnökkel és a poszt több várományosával is találkozott Donald Trump amerikai elnök, aki azért utazott az Egyesült Királyságba, hogy egy Brexit után elképzelhető kereskedelmi megállapodást hozzon tető alá – számolt be róla a Guardian.

Az elnök érkezését tüntetés kísérte, amelyen felszólalt a Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn is. Corbyn kiemelte, hogy az USA-val kötött kereskedelmi megállapodás az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) privatizálásával járna együtt, ebbe pedig ő soha nem menne bele.

Valamint kritizálta az elnök hozzáállását a menekültekhez, akik embertársaink és nem ellenségeink szerinte.

Trump az ellene szervezett tüntetésre, amin a vártnál valóban kevesebben, de így is több ezren vettek részt, azt mondta: fake news, ő mindenhol csak őt üdvözlő embereket látott.

Fotó: @JRehling / Twitter

Trump és May tárgyalásán a legfontosabb témák a kereskedelmi megállapodás, a Brexit voltak, valamint arra is lehetett számítani, hogy szóba kerül a két ország hírszerzési együttműködésének a jövője, ha valóban bevonják a kínai Huawei-t az Egyesült Királyság új, 5G-s mobiltelefon hálózatának a kialakításába.

May a tárgyalásról tartott sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy az elmúlt két évben mindketten a védelmezői voltak a két ország történelmi barátságának. A hamarosan leköszönő miniszterelnök szerint mindketten egyetértettek abban, hogy szeretnének egy kereskedelmi megállapodást a két ország között a Brexit után.

Trump azzal folytatta, szerinte Theresa May jó munkát végzett a Brexittel kapcsolatban, egy profi, akivel öröm volt dolgozni. Elmondta, hogy várja a „nagyszerű” kereskedelmi megállapodás nyélbe ütését.

Újságírói kérdésre az amerikai elnök azt mondta, szerinte nem fog gondot okozni a Huawei ügye sem a két ország kapcsolatában, mert meg fognak tudni majd egyezni a kérdésben.

Azt azonban megerősítette, hogy egy esetleges kereskedelmi partnerség esetén az egészségügy privatizációja is az asztalra kerülne.

„Amikor kereskedelemről tárgyalsz, minden az asztalra kerül – az NHS, vagy bármi más […]” – mondta az elnök.

Trump találkozott a miniszterelnöki szék várományosaival is, például Boris Johnsonnal, akiről még korábban az angol sajtónak úgy nyilatkozott, hogy nagyszerű miniszterelnök lenne, mindig is kedvelte őt, és szerinte Johnson mindig pozitívan beszélt róla és Amerikáról.

A munkáspárti Jeremy Corbynról azonban már nem beszélt ilyen pozitívan, Corbynnal kapcsolatban elmondta, hogy visszautasította az ajánlatát, hogy találkozzanak, mert szerinte ő egy „negatív erő”, és kritikus vele szemben, ő pedig nem szereti a kritikus embereket.

(Guardian)

Címlapkép: @thehill / Twitter