Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azonnali: egy polgármesterjelölti helyet sem fog kapni Budapesten az LMP

Az Azonnali értesülései szerint olyan ajánlatot kapott az Európai Parlamentből kiesett párt, amely alapján kerületenként egy közös képviselőjelöltet állíthatnának, polgármesterjelöltet azonban egyik kerületben sem. A Jobbiknak egy polgármesteri jelölés juthat, Soroksáron.

A lap szerint az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum ajánlatában az alábbiak szerepeltek:

  • támogassa az LMP az előválasztás második fordulóját és annak győztesét is, mint  közös jelölt;
  • csatlakozzon jelölőszervezetként a közös polgármesterjelöltekhez a budapesti önkormányzati választáson;

illetve az, hogy az ajánlat értelmében, ha a fenti két feltételt elfogadja az LMP, minden kerületben legalább egy közös ellenzéki képviselőjelöltet állíthatnak. Az LMP-nek június 17-ig van ideje válaszolnia az ajánlatra.

A lapnak Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke is megerősítette az ajánlat létezését, és hozzátette, hogy a baloldali pártok az együttműködés részeként tekintenek az LMP-re.

Az Azonnali megszólaltatta Kanász-Nagy Mátét, az LMP ügyvezetőjét, aki nem erősítette meg, és nem is cáfolta az értesülést, azonban azt elmondta, hogy megegyezésre törekednek annak érdekében, hogy mindenhol egy jelölt állhasson a fideszessel szemben az önkormányzati választáson Budapesten. Az ügyben pedig két héten belül budapesti kongresszust is összehívnak, minden bizonnyal ezen dőlhet majd el a párt álláspontja.

Kanász-Nagy azt is elmondta, hogy

„Szerencsés lett volna az LMP-nek az EP-választás előtt tető alá hozni a megállapodást. Aki ránéz a számokra, ezt világosan látja”.
A Jobbik esetében pedig az Azonnali úgy értesült, Soroksáron nevezhetnek meg polgármesterjelöltet, azonban – szemben az LMP-vel – nekik valószínűleg nem ajánlják fel azt, hogy közös jelölőszervezetként lépjenek fel a kerületekben a többi párttal. Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke az értesülésre nem reagált, ők a június 6-i választmányon dönthetnek a budapesti ellenzéki együttműködésről.
Címlapkép: Mérce fotó
Olvass tovább!