Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics holnap benyújtja a törvénytervezetet, amellyel elveszik az MTA intézeteit

Ez a cikk több mint 4 éves.

Holnap beterjeszti Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter azt a törvényjavaslatot, amely elvenné és államosítaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát és állami keretek közé, 13 fős, döntő részben a kormány által ellenőrzött testület irányítása alá helyezné azt.

AZ ATV munkatársának kérdéseire a miniszter ma röviden annyit nyilatkozott:

„Valóban beterjesztjük a törvényjavaslatot, ami azt mondja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet hálózata -ami eddig a Köztestület alatt működött – egy, a Tudományos Akadémiához hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működjön tovább. Ezt be fogjuk terjeszteni, és nyilván a parlament fog erről dönteni.”

Amikor pedig arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy az Európai Bizottság is aggodalmait fogalmazta meg a tervvel kapcsolatban, Palkovics ismét előhozakodott több ízben megcáfolt német és holland példáival, sőt, bejelentette:

„föl fogunk kérni olyan nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggódásukat kifejező szervezetek, a Leibnitz német kutatóhálózat, a Max Planck vezetőit, hogy legyenek szívesek és nézzék meg, hogyan fog átalakulni a kutatóhálózat. Abba az irányba szeretnék haladni, ami Németországban zajlik”

Az ATV arról is megkérdezte a minisztert, milyen összefüggésben áll a kutatóintézetek államosítása azzal a tervvel, amely szerint a kormány a közeljövőben 32 milliárd forint többlet-támogatást szán kutatás-fejlesztésre a következő uniós költségvetési időszak pénzeiből. Palkovics László azonban ismételten tagadta, hogy az uniós pénzek megkaparintásának szándéka állna az átszervezési tervek mögött:

” a kormánynak az a feladata, hogy a kutatóhálózatokat, a kutatási tevékenységet megfelelően finanszírozza, több kutatást szeretnénk. A 32 milliárd az a korábbi, 2019-es 133 milliárd forinthoz képest egy jelentős növekedést jelent.”

-közölte.

Tegnap több ezren követelték Budapesten, hogy a kormány álljon el egyoldalú, az MTA intézeti hálózatát az Eötvös Központba kiszervező terveitől. Palkovics azonban azt közölte, szombaton már „egyeztetett a helyzetről” Lovász László MTA-elnökkel, és ezt továbbra is folytatni fogja. Hangsúlyozta, szerinte „az alapkutatások” ellenőrzésének közvetlen, kormányzati átvétel nemzetstratégiai jelentőségű feladat.