Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német Zöldek történelmi magasságban, jelenleg vernék a CDU-CSU pártszövetséget

Ez a cikk több mint 4 éves.

Soha nem látott támogatottságot mért a német zöld pártnak a Forsa közvélemény-kutató. Eszerint, ha most vasárnap lennének Németországban szövetségi választások, a Zöldek 27 százalékkal vernék a jelenleg az SPD-vel nagykoalícióban kormányzó CDU-CSU pártszövetséget, amelyet ugyanezen felmérés szerint csak 26 százalékra mért, ha most vasárnap lennének a választások.

Miközben az európai parlamenti választásokon is előretörő Zöldek kilenc százalékpontot javítottak a legutóbbi mérés óta, a kormány szociáldemokrata koalíciós tagja, az SPD mindössze 12 ponton áll, ami történelmi mélypont, és csak egy százalékkal több, mint a szélsőjobboldali AfD-nek mért támogatottság.

A nemszavazók és a bizonytalanok körében is taroló Zöldek ilyen támogatottság mellett akár a következő szövetségi választásokon erős kancellárjelölt-állításon is gondolkozhatnak, teljes joggal.

Erre egyébként a tervek szerint 2021-ben kerülne csak sor, ugyanakkor az európai választásokon igencsak megtépázott CDU/CSU-SPD nagykoalíció megingása akár szakításhoz is vezethet, az pedig új választásokat jelentene.

Ez a lehetőség egyelőre elodázódott, mivel Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU vezetője vasárnap bejelentette, hogy továbbra is együtt kíván működni az SPD-vel a kormányban, annak ellenére, hogy a rossz eredmények miatt lemondott annak vezetője, Andrea Nahles.

Michael Kellner, a Zöldek pártigazgatója egyelőre visszafogottan nyilatkozott a méréssel kapcsolatban, mivel az szerinte nem annyira megbízható.

Forrás: Europe Elects; welt.de

 

Címlapkép: kép: flickr.com