Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az állami infrastruktúrát használva kereshetnek milliókat a gyógyszerkísérleteken az orvosbárók

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 24.hu közölt aprólékos riportot arról, hogy az állami egészségügyi infrastruktúra felhasználásával hogyan jutnak nagy összegű magánhaszonhoz azok az orvosok, akik gyógyszergyártó cégek által finanszírozott gyógyszerkísérletek végeznek.

A portál azután kezdett nyomozni, hogy megvizsgálták Kásler Miklós 2017-18-as vagyonnyilatkozatát, amelyből kiderül, az új Orbán-kormány miniszterei közül az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójából lett tárcavezető keresett a legtöbbet az említett időszakban. A 4,75 millió forintos éves bruttó kereset jelentősen meghaladja a főigazgatói fizetést, a fennmaradó rész főként gyógyszervizsgálatokból származott.

A 24.hu az onkológiai intézet mellett a Honvédkórháztól, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórháztól kérte ki közérdekű adatigénylés keretében azt, mennyit kerestek a kórházak, illetve egyes orvosaik a magáncégek által szponzorált gyógyszerkísérleteken, melyek célja egyébként, hogy megvizsgálja az új készítmények hatásait és hatékonyságát.

Bár az intézmények és gyógyszergyártók üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkoztak a konkrét személyek kereseteiről, annyi kiderült, hogy a gyógyszerkísérletekből befolyó összegeknek csak egy kis hányadát (kb. 20 százalékát) kapják meg maguk az intézmények, az elsöprő többséget pedig a kísérletekben részt vevő orvosok.

Az onkológiai intézetnek 2017/18-ban például nettó 126,4 millió forintnyi bevétele volt a kísérletekből, ebből 79 millió landolt a résztvevő 118 embernél.

Ezzel az eljárással alapvetően két probléma van:

  • egyrészt az, hogy ezek a kutatások az állami infrastruktúrában zajlanak, közpénzből fenntartott felszerelések segítségével, közpénzből fenntartott intézményekben, de a folyamatból épp ezek az intézmények részesülnek a legkevésbé;
  • másrészt az, hogy az átláthatatlanság miatt nem kiszűrhetőek az orvosi összeférhetetlenségek, például az, hogy egy-egy szakember praxisa során nem részesíti-e előnyben azokat a gyártókat, amelyektől pénzt kap.

A gyártókat tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a 24.hu-nak hangsúlyozta, ezek a gyógyszerkísérletek alapvetően minden érintett félnek előnyösek, a páciensek a legmodernebb és leghatékonyabb készítményekhez juthatnak hozzá, az orvosok részt vehetnek ezeknek a legmodernebb technológiáknak a kifejlesztésében, a kórházak pedig plusz bevételhez jutnak.

Ugyanakkor az egyesület szerint bár betegbiztonsági oldalról nézve a jelenlegi szabályozás megfelelő, szükség lenne a hazai vizsgálóhelyekkel kötött céges szerződések egységesítésére illetve a vizsgálatok nyilvánosságának növelésére.

Az átláthatóság hiánya miatt, a 24.hu-nak nyilatkozó források szerint, a gyógyszerkísérletek az orvosbárók üzlete lett.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton