Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több magyar állampolgár nem szavazhatott a belga és német külképviseleteken

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a vasárnapi EP-választás napján folyamatos telefonos ügyeletet biztosított, hogy a szavazópolgárok feltehessék a választással kapcsolatos kérdéseiket, illetve bejelenthessék, ha valamilyen visszaélést tapasztaltak.

Így futott be a szervezethez több olyan észrevétel is, melyek szerint magyar állampolgárok Brüsszelben és Berlinben azzal szembesültek, hogy nincsenek a névjegyzékben, így nem tudták leadni a szavazatukat.

Mindez annak ellenére történt, hogy a TASZ-t megkereső választópolgárok határidőben kérték, hogy a külképviseleten szavazhassanak, és a kérésük jóváhagyásáról értesítést is kaptak a magyar választási irodáktól.

Azaz számukra úgy tűnt, hogy minden rendben lesz a külképviseleti szavazóhelyiségben – számol be a szervezet.

A TASZ szerint ez azért történhetett, mert a belga és német szabályozás alpján az ezekben az országokban bejelentett lakcímmel rendelkező európai uniós állampolgárokat úgy veszik névjegyzékbe az ottani európai parlamenti választáson, hogy ezt nekik külön nem kell kérniük.

Azt viszont külön kérniük kell, hogy a magyar listákra szavazhassanak, ennek hiányában ugyanis nagy valószínűséggel a belga vagy német lakcímük szerint a belga vagy német európai parlamenti listákra szavazhatnak csak.

A magyar szabályozás szerint pedig az Európai Unió más tagállamában névjegyzékbe vett magyar állampolgárokat a Nemzeti Választási Iroda törli a magyar szavazóköri névjegyzékből.

A TASZ azt feltételezi, hogy a magyar választási iroda az utolsó pillanatban kapta meg az információt a külképviseletektől, és emiatt már nem volt lehetősége az érintett választópolgárokat értesíteni, illetve velük tisztázni a helyzetet. De az sem kizárható, hogy az információ időben a magyar választási irodák rendelkezésére állt, csak ők nem vették fel a kapcsolatot az érintett választópolgárokkal.

A TASZ a történtek fényében szükségesnek látja egy európai szintű szabályozás létrehozását a nemzeti választási szervek kommunikációjára vonatkozóan.

A szervezet közzétett egy panasz-mintát, melynek segítségével az érintett választópolgárok tisztázhatják, hogy mi történt pontosan. A szervezet munkatársai bíznak  abban, hogy ha rendszerszintű hibáról van szó, akkor azt a választási szervek orvosolják, hiszen ez a technikai hiba párthovatartozástól függetlenül fosztotta meg a választópolgárokat a választójoguktól

– írja közleményében a szervezet.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán