Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kinyílhat a kapu a DK-nak és a Momentumnak a centrális erőtér megtöréséhez

Ez a cikk több mint 5 éves.

Nagyot fordult a magyar belpolitika, sőt, az ország helyzete is a tegnapi nappal, de még nagyobb változások indukálója is lehet a tegnapi EP-választások eredménye. Pontról-pontra szedjük össze, mi történt tegnap, és mi történhet még.

  • A Fidesz nyert, de azért nagy örömre nem lehet oka. 60 százalékos szavazatarány, kétharmados mandátumarány, az ellenzék megsemmisítése és 2 millió szavazó volt a cél a Fidesznél. Ebből semmi se jött össze. Sőt alig kaptak százalékosan több szavazatot mint 5 éve, ami már csak azért is értelmezhető kudarcként, mert az elmúlt 5 évben brutálisan megnőttek a Fidesz lehetőségei a magyar állam, a média, az önkormányzatok elfoglalásával. Sőt, még európai szinten is elég rosszul alakult a dolog. Nem lett szélsőjobboldali áttörés, lényegében minden szélsőjobboldali erő elmaradt az előzetes várakozásoktól, és a liberális és a zöld pártok is erősödtek. Emellett egy olyan ALDE-Macron-Néppárt-szocdem koalíció fog létrejönni, amely nem fogja kedvelni Orbánt. Méghozzá azt az Orbánt, aki minden valószínűség szerint pártcsalád nélkül marad.
  • Az ellenzék háza táján akár a tökéletes tisztulásra is van esély. A tegnapi katasztrofális eredmény után nincs értelme sok pénzt rakni az LMP feltámadására, de a DK az MSZP, a Momentum pedig az LMP és a Jobbik fiatal szavazóinak egy részét is felszívhatja. A következő hónapok közvélemény-kutatásai bármelyik ma vesztes pártot a megszűnés szélére lökhetik.
  • A Momentum óriásit nyert, most pedig (bizonyára) belép majd a pártba Szél Bernadett és Hadházy Ákos is, így két országos ismertséggel rendelkező politikust és parlamenti képviseletet kapnak. A 2 EP-képviselői hely rendezheti a párt anyagi helyzetét, és nem lenne meglepő, ha pár nagy támogatónak is kinyílna a zsebe az irányukba. Tegnap pedig úgy „túlnyerték” magukat a vidéki nagyvárosokban is, hogy ha jól szerepel az ellenzék ősszel, kb. minden harmadik tagjukból önkormányzati képviselőt csinálhatnak, ez pedig brutálisan megtolhatja a párt felépítményét és alapzatát.
  • A DK egyértelműen a tegnapi nap nyertese. Nem lennék meglepve, ha ma reggel már felvették volna  a telefonokat, és a helyi MSZP-s szervezetek vezetőit hívnák a területi vezetők, hogy jöjjenek át a DK-ba. A DK-ra viszont veszélyes, hogy ezt a győzelmet Gyurcsány viszonylagos háttérbe tolásával érték el. Tegnap azonban már a pártvezető beszélt hosszasan a párt eredményváróján, ma újra ő állt ki sajtótájékoztatót tartani, és ő beszél a parlamentben is. Kérdés, hogy az ellenzéki és bizonytalan szavazók felé tegnap a DK áttörte-e a Gyurcsány-plafont, megváltozik-e a közgondolkodás a volt miniszterelnökről.
  • Az MSZP-nek sosincs vége. A párt helyben sok helyen erősebb, mint ahogy az országosan vagy egy EP-választáson látszik. De tegnap este megcsapták őket és rájuk számoltak. Akár a kiütésre is lehet esély, de mivel az önkormányzati választáson sok helyen megkerülhetetlen, valószínűleg a számolás közben fel fog állni. De kérdés, hova. Az most elég valószínűnek tűnik, hogy nem a legerősebb ellenzéki párt helyére. És kérdés az is, hány polgármestere, helyi képviselője, helyi szervezete fog átevezni más színekbe őszig. Az is elég valószínű, hogy Tóth Bertalan menni fog, kivéve, ha a pártellenzékben lévő Mesterházyék úgy döntenek, vívja még a mostani MSZP-s vezetés a haláltusát helyettük.
  • Az LMP teljesen menthetetlennek tűnik ma. Persze csodák mindig vannak, de igazából most az a kérdéses, mi lesz a párt létező vagyonával, egyben marad-e a frakció, vagy lesznek olyanok, akik máshol próbálnak szerencsét?
  • A Jobbikról nehéz mit írni. Mondhatnánk, hogy a néppártosodás megbukott, de valójában a Jobbik vezetése, vagyis annak a hiánya bukott meg. Persze a már korábban meglévő óriási belső konfliktusok miatt a visszaradikalizálódást fogja választani a párt. Viszont ebben a Mi Hazánk Mozgalom hitelesebb. Várható, hogy Toroczkaiék szép lassan fel fogják szívni a Jobbik maradék radikális szavazótáborát, míg a Momentum és mások a konzervatívabb részét. Nem nagyon látszik, hogy ki és hogyan tudna megújulást hozni a pártban.
  • Kérdéses, mi lesz a önkormányzati választáson. A Puzsér Róbert mögött lévő két párt 6 százalékos támogatottsága Budapesten nem túl acélos, de Karácsony Gergely se lobogtathatja az MSZP-Párbeszéd támogatottságát. Persze neki ott van még a DK és a Momentum. Ez a három párt pedig tegnap este többségben volt Budapesten. De kérdéses az is, hogy vidéken mi lesz a jobbikos és MSZP-s jelöltekkel, akiknek pártjai csak a harmadik-negyedik helyet szerezték meg. Persze a tárgyalásokat újranyitni katasztrófa lenne, de az egyes önkormányzati képviselői helyek többletéért joggal jelentkezik be a DK és a Momentum.
  • A legnagyobb kérdés pedig az, hogy a DK és a Momentum ki tudja-e használni a tegnap estét, hogy ősszel országos hálózatot építsen, és eljusson minden nagyobb városba az országban, ahol aztán létező szervezettel tud jelen lenni. Persze ma valószínűbb a töredezettség fennmaradása, de ha a közvélemény-kutatások azt mutatják a következő hónapokban, hogy az emberek a másik 3 párttól átpártolnak a DK-hoz és a Momentumhoz, jelentősen kitisztulhat az ellenzéki pálya, ami az összefogás-kérdés eltűnésével, és a centrális erőtér helyett esetleg felálló „Fidesz kontra liberálisok” új törésvonallal nagyon nagy gondokat okozhat a Fidesznek.
Címlapkép: MTI/Illyés Tibor