Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécs: ősszel mégis egyetlen ellenzéki jelölt állhat szembe a Fidesszel minden körzetben

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár az elmúlt hónapokban több konfliktus is borzolta a kedélyeket a pécsi ellenzékiek körében, most úgy tűnik, sikerült teljes körű megállapodást kötniük, így az őszi önkormányzati választásokon a város minden a 18 önkormányzati képviselői körzetében egyetlen ellenzéki állhat szembe a fideszes jelölttel.

Mellár Tamás, Pécs független országgyűlési képviselője pénteken jelentette be, hogy mind a 18 jelölt az általa gründolt Mindenki Pécsért színeiben fogja megmérettetni magát.

„A mai napig 23 jelölt adta le jelentkezését a képviselői helyekre, mégpedig a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd színeiben. A jövő hét elejéig várjuk a másik három ellenzéki párt, a DK, az MSZP és a Momentum, valamint a civil jelöltek listáját. Ha ez megvan, akkor valamennyi pártból egy választási bizottság alakul, amelynek az lesz a feladata, hogy június 13-ra megtalálja mind a 18 körzetbe a jelöltet, akiket aznap egy sajtótájékoztató keretein belül be is mutatunk a nyilvánosságnak” – mondta el Mellár pénteki sajtótájékoztatóján.

Mellár azt is elárulta, a polgármester-jelölt személyében még nem sikerült megegyezni, hiszen a korábban az MSZP, DK és Momentum által javasolt Péterffy Attila személye a Jobbik és az LMP számára nem elfogadható. Maga Mellár is kritikusan nyilatkozott, nemrégiben egyenesen a „Fidesz B-tervének” nevezte őt.

A politikus most azt mondta,

„[a]mennyiben Péterffy Attila aláírja a jelöléséhez szükséges dokumentumot, és vállalja az abban leírtakat, akkor ő lesz a Mindenki Pécsért mozgalom polgármester-jelöltje.”

A hivatkozott dokumentum a Mindenki Pécsért öt vállalását tartalmazza:

  1. végrehajtják az előző fideszes városvezetés elszámoltatását;
  2. nyilvánossá teszik a város működésére vonatkozó alapvető dokumentumokat;
  3. széleskörű hozzáférést biztosítanak a városi pályázatokon való részvételhez;
  4. biztosítják a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatást Pécsett;
  5. biztosítja az intézményesített párbeszéd lehetőségét a pécsi civil szervezetekkel.

A mostani megállapodás azután jött létre, hogy Mellár és a Mindenki Pécsért Egyesület jelezte, nem tudják támogatni az ellenzéki pártok által előzetesen leegyeztetett jelölteket. Most úgy tűnik, a pártok engedtek, így a közös jelöltek kiválasztása a civilek bevonásával történhet meg.

(Mérce / Magyar Hang)

Címlapkép: MTI / Illyés Tibor