Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mellár Tamás és egyesülete nem támogatja a pécsi ellenzéki összefogás jelöltjeit

Ez a cikk 5 éves.

Nem áll be a Mellár Tamás független országgyűlési képviselő nevével fémjelezett Mindenki Pécsért Egyesület a baranyai megyeszékhely ötpárti (MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP) összefogása mögé – mondta el a képviselő a Szabad Pécsnek.

A portál azután kereste meg Mellárt, hogy tegnap egy cikk jelent meg a Fidesz-közeli PécsMa portálon, melyben a képviselő a „Fidesz B-tervének” nevezi az MSZP, DK és Momentum által is támogatott polgármesterjelöltet, Péterffy Attilát.

„A magam részéről, magánemberként nem tudom támogatni, mert ő nem hozna igazi változást, nem a pécsi polgárok érdekében vezetné a várost, hanem azon gazdasági és pénzügyi körök érdekében, ahova ő is tartozik, ahol jelenlegi munkakörében is tevékenykedik. Úgy látom, hogy Péterffy Attila a helyi fideszesek B-terve, ha a saját jelöltjük esetleg nem tudna nyerni” – nyilatkozta Mellár a PécsMának.

A Párbeszéd frakciójában ülő országgyűlési képviselő arra is reagált, hogy a DK helyi politikusa „szégyennek” hívta őt, amiért nem támogatja az ellenzéki pártokat, holott azok a tavalyi parlamenti választáson beálltak mögé.

Mellár elmondása szerint nem tartozik semmilyen szívességgel, hiszen őt azért támogatták a pártok, mert „alkalmas és esélyes” jelölt volt.

„A ‘mi támogatjuk a ti kevésbé alkalmas embereteket az egyik körzetben, cserébe viszont ti is támogassátok a mi kevésbé alkalmas emberünket a másik körzetben’ ellenzéki mutyiban sem én, sem a Mindenki Pécsért Egyesület nem vett és nem is fog részt venni” – tette hozzá.

A Szabad Pécs kérdésére Mellár azt is elmondta, az ellenzéki pártok egymás között állapodtak meg a 18 önkormányzati képviselői kerület és a polgármesterség sorsáról,  holott tavaly ősszel azt ígérték, lesz egy nyílt kaszting, amelyen kiválasztják a legesélyesebb jelölteket, a civil szervezetek bevonásával. Úgy látja, most utólag kérik a Mindenki Pécsért Egyesület támogatását, de ezt nem fogják megkapni.

A portál kérdésére a képviselő azt is elmondta, a céljuk az, hogy május végére saját jelöltekkel álljanak elő. Így nagy valószínűséggel Pécsett nem csak egyetlen ellenzéki jelölt áll majd szembe a Fidesz jelöltjével.

Nem ez az első alkalom, hogy Mellár kritikus megjegyzéseket tesz az ellenzék polgármesterjelöltjére, Péterffy Attilára. A 24.hu-nak április elején azt mondta:

„Mi akkor vesszük számításba Péterffy Attilát, ha aláírja a nyilatkozatot, hogy részt vesz az előválasztási procedúrán, és magára kötelező érvényűnek tekinti annak a végeredményét. Ha ő lesz az esélyes jelölt, akkor természetesen mindenki beáll mögé, ha viszont nem, akkor neki kellene visszalépnie az esélyesebb jelölt javára.”

Az újságíró kérdésére, miszerint egy városi pletyka „Puch László MSZP-pénztárnok és Bánki Erik fideszes képviselő egyezségének” tudja be Péterffy jelöltségét, Mellár azt felelte,

„[m]ondjuk úgy, a személyes tapasztalataim arra indítanak, hogy tovább kellene keresni a jó jelöltet. Olyan jelöltet támogatnék, aki más irányt képvisel.”

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és az MSZP április 3-án jelentette be, hogy koordinálnak az egyéni önkormányzati képviselői választókerületekben, de a közös polgármester személyében még nem állapodtak meg. Péterffy Attila polgármester-jelöltségének támogatását azonban már hónapokkal ezelőtt bejelentette az MSZP, a DK és a Momentum.

Mellár Tamás a pécsi 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületben szerzett mandátumot tavaly áprilisban, kb. 1200 szavazattal előzte meg a fideszes Csizi Pétert, az összes voks 39,26 százalékát szerezve meg.

Címlapkép: MTI / Illyés Tibor