Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erős felhatalmazású EP-re van szükségünk, ezért kell elmennünk szavazni!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Közeledik egy választás és – ha másért nem, hát  azért – hogy utólag majd röhöghessünk a naivitásomon, gondoltam, leírok pár dolgot ezzel kapcsolatban.

1. Ez egy fontos választás. Aki teheti menjen el. Miért?

2. Mert föderalistaként azt gondolom, hogy egy erős demokratikus felhatalmazással rendelkező Európai Parlament a legjobb dolog, ami az Európai Unióval történhet.

3. Egy erős EP-nek nagyobb esélye van fenntartani a csúcsjelölti rendszert is, ami szintén fontos demokratikus és föderális vívmány az EU-n belül.

4. Igen, ez azt is jelenti, hogy szerintem az alacsonyabb részvétel rossz az EU-nak és ezen belül az EP-nek.

5. Van tehát értelme elmenni szavazni, és ezt részben az Európa-ellenes pártoknak is köszönhetjük, akik az EU-t másodrangú politikai színtérből központi jelentőségűvé tették. Köszönjük meg ezt nekik, és menjünk el szavazni, önmagunkért és az ellenükben is. Hadd ne ők röhögjenek a markukba. Röhögjünk inkább mi őrajtuk.

6. Van persze egy kis probléma: a hazai választás egészen biztosan nem lesz fair és aligha lesz teljesen szabad. Ilyen körülmények között a jelenlegi rezsimet fogja legitimálni, nagy Fidesz-győzelemmel. Vállalhatjuk ezt az árat? Igen. Nem látom a hazai helyzetet megérettnek a bojkottra (személyesen amúgyse hiszek benne, jobban vonzódom az utolsó töltényig harcoláshoz, de ez nem jelenti, hogy igazam lenne a bojkott ellenzésében), és viszket a kezem, hogy az EP-be küldhessek rendes, tiszteletreméltó képviselőket. És nekem az EP fontosabb, mint a jelenleg kilátástalan hazai politikai meccs. Az EU-nak is polgára vagyok (mint minden magyar állampolgár, csak szólok), felelősséget érzek érte, és részt akarok venni a politikája alakításában

7. Én a Momentumra fogok szavazni. Ez egy 10 éves korszak végét jelenti az életemben, amikor LMP-szavazó voltam, a köztünk lévő ideológiai távolság ellenére is. Lojális ember vagyok, minden hibájuk ellenére is tiszteltem őket, most sincs bennem harag és sok sikert kívánok nekik a továbbiakban. Saját párt híján most a Momentum mellett teszem le a garast. Annyi bizalmat, mint a 2009-2019 közötti LMP, ők is megérdemelnek, az tuti.

8. Mi van a többi párttal? Van ugye a szélsőjobbos no go zóna számomra, rájuk sose szavaznék és fel nem foghatom, hogy miért szavazna rájuk valaki. Vannak aztán a pártok, amelyekre nem szavaznék az EP-választáson, de nekem teljesen mindegy, ki szavaz rájuk. És van az MSZP-Párbeszéd, amelynek a második felére jobb szívvel szavaznék, mint az elsőre, de őszintén kívánom nekik, hogy megelőzzék a Jobbikot.

Címlapkép: aHang / Facebook