Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP vekkeres performansszal és almaosztással zárta EP-kampányát

Ez a cikk több mint 4 éves.

moszkva tér Zöldalmákkal, vekkerekkel, zenével, Demeter Mártával és Vágó Gábor jelöltekkel zárta a kampányát a Lehet Más a Politika a Moszkva téri óra alatt péntek délután háromtól.

Az ökológiai katasztrófára figyelmeztetve az órákat (este) 11:59-re állították, ahogy a végítéletre készülve a köztéri óra oszlopára is kiragasztották a 23:59-et mutató óra képét.

Vágó beszédében elmondta,

„az utolsó órában vagyunk, a Föld bolygónak nincsenek sok órái napjai évei hátra”,

így ha most nem tudunk időben cselekedni, az emberiség napjai politikai nézetektől függetlenül meg vannak számlálva. Véleménye szerint azonban most még van lehetősége az emberiségnek változtatni a gazdasági és politikai rendszeren, hogy elkerüljük az ökológiai katasztrófát.

„Most lehet még változtatni, ez az utolsó óra”

– mondta, majd beszámolt a mai klímatüntetésről, ezután klímaváltozást illető kijelentéseit alátámasztandó kitért a hektikus időjárásra.

Vágó szerint az EP az egyetlen fórum, ahol változtatni lehet, és vissza lehet szorítani a nagyvállalatokat, melyek az ellenségeink, mert csak a profit számít nekik ahelyett, hogy az emberek érdekeit néznék.

Kifejtette, az LMP mindig az emberek mellett állt, továbbá május 26-a szerinte be fog vonulni a történelemkönyvekbe, mint a nap, mikor felhagytak az emberek a túlzott fogyasztással, a nagyvállalatok támogatásával, a populista politikusok támogatásával.

Utána következett Demeter Márta, aki elmondta, most dől el, hogy az EP-be jutó politikusok magyar érdekeket fognak-e képviselni, mint a hátrányos helyzetű térségek felzárkóztatása, a dolgozói bérek helyzete, valamint a multik korlátozása. Mint mondta,

„a tegnapi napon a nyilatkozatukkal sokadszorra lepleződtek le”,

a külügyminiszter szavai szerint a kormány a felelős az alacsony bérekért, mivel azzal fejlesztenék a magyar gazdaságot.

Ez azonban véleménye szerint hibás út, a multik kiszolgálása, az emberek kiszolgáltatása a multiknak a külföldi tőke függésében tartják az országot.

Ugyanakkor a rendszerváltás utáni különböző kormányok gazdaságpolitikáit felidézve emlékeztetett arra is,

„30 éve szolgálják ki a kormányok a külföldi tőkét”.

Ezzel szemben Demeter szerint az LMP a kis- és középvállalkozásokat támogatná, hogy a magyar fiatalok itthon maradjanak, itthon tudjanak dolgozni. Kifejtette, a tőke és a multik Európája helyett az emberek Európáját fogják  építeni, ehhez pedig európai minimálbér szükséges, ehhez megduplázná a magyar minimálbért.

Ehhez viszont új EP-képviselőkre, új Európai Parlamentre és új Európai Bizottságra van szükség.

A beszédek után Vágó

„ébresztő Magyarország ébresztő Európa!”

felkiáltással megafont ragadott, majd egy csörgő vekkerórával a másik kezében fel-alá sétált a Moszkva téri óra alatt felállított LMP-s standok előtt, felhívva hallgatósága figyelmét, hogy el kell vinni minden településre a hírt, miszerint az LMP-vel meg lehet állítani a nagyvállalatokat és a klímaváltozást.

Performansza során felsorolta valamennyi egyéb pártot, mint a status quo érdekeltjeit, majd kifejtette véleményét, miszerint Orbán és valamennyi európai ország a nagyvállalatok markában van.

A műsor után a párt jelöltjei és aktivistái almát és az LMP kampánylapját osztogatták a járókelőknek. Az eseményről készült videónkat az alább lehet megtekinteni.

Címlapkép: Mérce fotó