Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jelentős támogatást vonna el az EU Magyarországtól a korrupció miatt

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jelenleg is Brüsszelben van az a magyar delegáció, amelyik az Európai Unió által kiszabott büntetés mértékét hivatott lealkudni – az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél ugyanis rendkívül sok szabálytalanságot tapasztaltak. A magyarországi ellenőrző rendszer sem működik jól, legutóbb például a Tiborcz-féle Elios körüli korrupció kivizsgálásának folyamata maradt abba.

Először 2015-ben merült fel annak a gyanúja, hogy valami nincsen rendben a pályázati pénzekkel: az akkoriban Lázár János vezette, uniós forrásokat kezelő szervezet előző évi ügyei közül 55-öt választottak ki, ebből 16 tételt kifogásolhatónak minősítettek, 13 tétel pedig megbukott a kivizsgáláson.

Ez azt jelenti, hogy a 2014-es évben majdnem minden harmadik közbeszerzési ügyben hibát találtak.

Ezek után az Unió korrekciót írt elő a kormánynak.

A helyzet azóta sem javult sokat, a korrekciók elmaradtak, sőt, a 2015 és 2017 közötti közbeszerzéseket vizsgálva 29 projektből 27-ben talált hibát az Európai Bizottság. Azt is megállapították, hogy a probléma rendszerszintű: rengeteg szerződést nem ellenőriztek, így az ezen a rendszeren átfutó projektek összessége érintett lehet. A G7 gazdasági magazin szerint így akár 500 milliárd forintos elvonásról is szó lehet.

Az uniós törvények szerint Brüsszel 5 százalékos hibaarány felett egészen konkrétan fel is függesztheti a támogatások folyósítását – ám általában inkább ösztönözni, néhány esetben kikényszeríteni szokták a szabályos működést. Emiatt a jelenleg a városban tartózkodó magyar delegáció mindössze 10 százalékos átalánykorrekciós ajánlattal érkezett, szakértők szerint viszont ebbe nem fog belemenni az Unió. Projektenként ugyanis 25 százalékos támogatásmegvonást javasolnak, néhány kirívóan problémás ügy – például az Elios esetében – pedig 100 százalékosat.

Viszont még akkor is, ha Brüsszel elfogadja a 25 százalékos támogatásmegvonást, már 1000 milliárd forintról beszélünk.

via Napi.hu