Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Komjáthi Imre: A kormány bűne, hogy romlik a munkavédelem állapota

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nem az Európán kívüli vendégmunkások ellen lép fel, hanem a magyar munkavállalók mellett áll az MSZP – nyilatkozta Komjáthi Imre hétfőn reggel az ATV-n.

A szocilisták alelnökét a múlt heti, nagy visszhangot vert, a dunaújvárosi Hankook-gyár előtt tartott sajtótájékoztatóról kérdezték a műsorvezetők, ahol a magyar munkavállalók helyzete kapcsán arról beszélt, a magyarországi munkahelyeken „mongolokat meg ukránokat foglalkoztatnak”.

Komjáthi hangsúlyozta, arra célzott ezzel a kijelentésével, hogy az általános munkavédelem állapota gyengül azzal, hogy olyan vendégmunkásokat alkalmaznak magyarországi gyárakban, akiknek odahaza a munkavédelem kvázi ismeretlen fogalomnak számított, a munkáltatók pedig kihasználják ezt a helyzetet, és alább adnak a szabályok betartatásából, megspórolva ezzel a törvényileg előírt munkavédelmet. Mindezt annak ellenére teszik, hogy elvileg európai munkavédelmi szabályok garantálnák a magyar dolgozók biztonságát.

A szocialista politikus azt is kiemelte: ez nem a külföldi munkavállalók hibája, hanem a magyar kormány bűne, amely stratégiai megállapodást köt ezekkel a cégekkel, de a magyar törvényeket nem tartatja be velük.

Hozzátette: nemcsak a multinacionális cégek, hanem sokszor magyar munkáltatók sem tartják be ezeket az előírásokat.

Februárban mi is megírtuk, hogy 2018-ban 187 súlyos munkabalesetet jelentettek a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak. Ezek közül 80 halálos, 46 életveszélyes, 45 súlyos csonkolásos, valamint 16 egyéb súlyos baleset volt. A tavalyi számok nem számítanak kiugrónak: az elmúlt 5 év munkavédelmi jelentései szerint évente 75-93 halálesetet és 162-186 súlyos munkahelyi balesetet jelentenek be.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy milyen pontokon kellene elsősorban javítani a munkavállalók helyzetét, Komjáthi elmondta, meg kell erősíteni a szakszervezeteket, valamint be kell vezetni az európai minimális bért. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy gazdaságilag nem tartják reálisnak a Jobbik zászlajára tűzött béruniót, ami egységesen ugyanannyi fizetést garantálna a munkavállalóknak, de annak szerinte reális lenne az esélye, hogy egy 750 eurós minimális bért ki lehessen harcolni.

A múlt heti sajtótájékoztatón a Pesti Srácok jelenlévő újságírójához intézett kijelentéséről („Hogy a k*rva életben van az, hogy nem érdekli önöket, hogy a magyar munkavállalókkal mi van?”) elmondta, talán most másképpen fogalmazna, de nem követi meg a lap munkatársait, akik szerinte szándékosan provokatív, a témához nem kapcsolódó kérdéseket tesznek fel a sajtótájékoztatókon.

A teljes interjú itt nézhető meg:

 

Címlapkép: Komjáthi Imre a lezárt Kossuth térre vezényli a tömeget a rabszolgatörvény elleni tüntetés végén 2018. december 8-án. Fotó: Csoszó Gabriella / Free Doc