Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzék megbuktatná Kurz kancellárt Ausztriában, szakértői kormány jöhet

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az ellenzéki Jetzt (Most) Lista bizalmatlansági szavazást kezdeményez Sebastian Kurz osztrák kancellár ellen, miután a múlt hét végén nyilvánosságra került kompromittáló felvételek miatt lemondott az alkancellár és felbomlott a kormánykoalíció – írja a Tagesschau német lap.

Az Osztrák Néppárt soraiba tartozó kancellárnak és kormányának immár nincs meg a többsége a parlamentben. Ahogy Heinz Fischer szociáldemokrata politikus, Ausztria volt szövetségi elnöke fogalmazott az ORF osztrák közszolgálati rádió műsorában,

„eddig ez a kormány nagyon stabilnak tűnt, azonban az elmúlt napok eseményei folytán hihetetlen mértékben elvesztette ezt a stabilitást, mivel – ahogy ma kinéz – Kurz szövetségi kancellár mindössze 63 képviselőre támaszkodik, míg 121 nem a kancellár oldalán áll.”

A Jetzt épp ezért kezdeményezi az EP-választások után a Nemzeti Tanácsban egy rendkívüli ülés összehívását, melyen bizalmatlansági szavazást kezdeményeznek a szövetségi kancellár ellen

– amennyiben Kurz megbukik a szavazáson, kénytelen lesz lemondani.

Ahogy azt mi is megírtuk, az osztrák kormány már így is igen súlyos válságban van – Kurz kancellár és Alexander Van der Bellen szövetségi elnök szeptemberre új választásokat jelentett be, valamint a koalíció felbomlása után a botrányba keveredett Szabadságpárt valamennyi minisztere bejelentette lemondását.

Amennyiben a miniszterek mellett Kurzot is lemondatják posztjáról, Ausztriában szakértői kormány alakulhat az őszi választásokig.

A koalíció felbomlása következtében az osztrák kormány tehát igen súlyos helyzetbe került – még ha Kurz kancellár a helyén is marad, miniszterei egy részét sürgősen szakértőkkel kell pótolnia az elkövetkezendő hónapokra, miközben parlamenti többsége is elolvadt, így gyakorlatilag kormányzásképtelenné vált.

Az Ibiza-botrány következtében a Szabadságpárt támogatottsága súlyosan bezuhant, ahogy – az eddigi – nagyobbik kormánypárt sem remélhet sok jót a hétvégi EP-választásokon.

Az eddig kormányzó osztrák jobboldali koalíció azután került válságba és bomlott fel, hogy előkerült egy videófelvétel Heinz-Christian Strachéról, szombatig hivatalban lévő osztrák alkancellárról, a kisebbik koalíciós partner Szabadságpárt vezetőjéről, amin Ibizán magukat orosz oligarchák intézőinek kiadó embereknek próbálja részegen kiárusítani az országát egy orbáni stílusú média ígéretéért, még a választások előtt.

Az osztrák kormányválságról eddig írt cikkeinket ezen a linken lehet elolvasni.

via Tagesschau