Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Strache-botrány: vége a koalíciónak, az összes szabadságpárti miniszter lemond az osztrák kormányban

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szabadságpárti (FPÖ) belügyminiszter felmentését fogja kezdeményezni az államfőnél Sebastian Kurz  – jelentette be hétfő este Bécsben az osztrák kancellár. Nem sokkal később -beváltva ígéretüket – az összes FPÖ által delegált miniszter egységesen lemondott pozíciójáról.

Kurz úgy fogalmazott, hogy az ügy „alapos felderítése” és a „teljes transzparencia” érdekében van szükség Herbert Kickl távozására. Szerinte a jelen helyzetben az lett volna következetes, ha Kickl önként lemond tisztségéről.

Ezzel egyre valószínűbbé vált az Osztrák Néppárt ÖVP és az Osztrák szabadságpárt (FPÖ) kormánykoalíciójának szétesése, hiszen az FPÖ korábban azt közölte, hogy kész visszahívni a kormány összes, általuk delegált miniszterét, ha a kancellár megválik Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztertől a hétvégi videós botrány miatt. Rímlet erre a frissen „kirúgott” miniszter reakciója is saját közösségi oldalán:

„A bizalom kölcsönösségen alapszik. Ha az ÖVP nem bízzik bennünk tovább, mi miért bíznánk az ÖVP-ben?”

– teszi fel a kérdést az FPÖ-s politikus.

Nem sokkal később az összes FPÖ-miniszter bejelentette, hogy beadják lemondásukat.

A korrupciós ügy egyik kirobbantója, a Spiegel című lap szerint Kurz célja az lehet, hogy a következő, szeptemberben esedékes választásig szakértői kormány élén húzza ki, majd – ha bejönnek a számításai – új többséggel vághat neki a kormányzásnak.

Az ellenzékben lévő szociáldemokraták (SPÖ) szerint csak a komplett kormány szakértőkre cserélése lehet helyes döntés a jelenlegi helyzetben. A párt bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a parlamentben Kurz azonnali leváltására.

Mint ismert, az FPÖ korábbi elnöke, az immáron exalkancellár Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung közzétettek egy videót, amelyen a szabadságpárti politikus Ibiza szigetén médiafelvásárlásért cserébe állami megbízások elnyerését ajánlotta fel egy orosz nőnek, illetve arról is beszélt, hogy azt tenné a médiával, amit Orbán Viktor.

Korábbi cikkeink a Strache-botrányról itt olvashatók.

(MTI/Spiegel)