Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vágó Gábor és Tóth Bertalan a szakszervezeteken különböztek össze az EP-listavezetők vitáján

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap este zajlott a Partizán vitaműsora, amelyben a hazai pártok Európai Parlamenti választásokon induló listavezetőit kérdezték pártjuk ajánlatairól a választóknak. Az összes listát állító párt képviseltette magát a vitán, a Fidesz-KDNP-t leszámítva, Trócsányi miniszter egyéb elfoglaltsága miatt nem kívánt részt venni.

A jövő vasárnapi EP-választásokra listát állító magyarországi hét párt közül jelen volt Tóth Bertalan (MSZP-P), Dobrev Klára (DK), Cseh Katalin (Momentum), Vágó Gábor (LMP), Gyöngyösi Márton (Jobbik) és Döme Zsuzsanna (MKKP), de alapvetően komolyabb vitahelyzet nem alakult ki a megjelent pártok képviselői között, akiket több körben kérdezett Gulyás Márton (Partizán), illetve Diószegi-Horváth Nóra (Mérce), illetve a közönség.

Minden jelölt fontosnak tartotta a nagyobb transzparenciát az Európai Unió döntéshozatala során, illetve kiemelten fontos kérdésként mindenhol felmerült a szociális Európa, a pénzelosztási mechanizmusok, és az alapjogok betartásának szigorúbb ellenőrzése.

Tóth Bertalan (MSZP-P) a szélsőjobboldali populizmus ellen fellépő, erős Európa megteremtéséről beszélt, illetve méltatta a koalíció jelöltjeinek eddigi munkáját, Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Jávor Benedek személyében, valamint a szakszervezetek megerősítése mellett érvelt.

Dobrev Klára (DK) a pártja fő kampányüzenetét, az Európai Egyesült Államok megalkotásának szükségességét hangsúlyozta, mivel szerinte ez a föderatív megoldás teszi képessé a tagállamok közösségét az erős és egységes fellépésre.

Cseh Katalin (Momentum) az uniós források növelése helyett azoknak hatékonyabb felhasználását, és annak ellenőrzését javasolta. Szerinte kényelmetlen kérdéseket kell feltenni az Európai Parlamentben, elsősorban az egészségügy és az oktatás helyzetével kapcsolatban.

Vágó Gábor (LMP) a klímakatasztrófát tette meg a legfontosabb témának, amivel szerinte foglalkoznia kell az EU-nak, minden más kérdés csak másodlagos lehet szerinte ahhoz képest. Az általa klímabűnözőnek titulált multicégek felelősségre vonását is megígérte.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) az Európai Ügyészséget és az európai béruniót emelte ki, mint a pártja által elérni/megteremteni kívánt fő célokat. Ezen felül az Európai Unió külső határainak védelmének erősítését említette a Frontex bevonásával a programjából.

Döme Zsuzsanna (MKKP) beszélt többek között pártja terveiről a forint európai valutává emeléséről, illetve arról, hogy programjuk részét képezi, hogy az uniós állampolgárok egyenlő részben részesüljenek a korrupcióból. A bérkülönbségeket általános, arányos bércsökkentéssel enyhítené.

A vita során jelentős nézeteltérésekre a jelöltek között nem került sor. Néhány odaszúrás persze elhangzott, például, amikor Vágó Gábor – a szociális Európáról szóló beszélgetésrészben – felhánytorgatta Tóth Bertalannak, hogy az MSZP nem állt ki a munkások mellett, amikor 2012-ben ő népszavazást kezdeményezett a munkavállalói jogok mellett. Ezt Tóth Bertalan egy következő körben kikérte magának, és leszögezte, hogy pártja mindenben egyeztet a szakszervezetekkel.

Derültséget váltott ki a nézőkből az a pillanat is, amikor kollégánk, Diószegi-Horváth Nóra kérdéseire Tóth Bertalan kénytelen volt a kamerák felé nézve azt a mondatot  kimondani faarccal, hogy

Az MSZP-ben nincs korrupció.

Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője a vita lezárása után még közölte,

„Ha fontosnak tartották ezt a vitát, akkor jusson az eszükbe, hogy önök az egyetlen olyan Európai Uniós országnak a polgárai, amely uniós tagállamban a közszolgálati tévé egyetlen ilyen vitát sem szervezett meg.”