Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szeptemberben tarthatják az előrehozott választást Ausztriában

Ez a cikk több mint 4 éves.

A tegnap kirobbant osztrák kormányválságot követően ma délelőtt 11-kor találkozott újra Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár, hogy megvitassák az előrehozott választás részleteit.

A megbeszélést követően bejelentették, hogy az előrehozott választás szeptember elejére várható. Ennek az új kezdetnek olyan gyorsan meg kell történnie, ahogy azt a szövetségi alkotmány lehetővé teszi – indokolta meg a kitűzött időszakot az elnök.

Osztrák sajtóértesülések szerint a tartományi kormányzók jelentős része támogatja az új választás kiírását, de már az Osztrák Iparkamara is bejelentkezett a támogatók közé, ahogy az ellenzéki pártoknak sincs ellenére a gondolat. A bécsi spontán tüntetés több ezer résztvevője is örömmel fogadta az előrehozott választás hírét.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, az osztrák kormányválság azt követően robbant ki, hogy pénteken napvilágot látott egy felvétel, melyen Strache (volt) FPÖ-s, szélsőjobboldali osztrák szövetségi alkancellár Ibizán beszélget kedélyesen magukat egy orosz oligarcha intézőinek kiadó egyénekkel, valósággal felrobbant az osztrák internet – és a politika.

A még a választások előtt folytatott beszélgetések témája ugyanis az volt, hogyan juttatná gazdasági előnyhöz az orosz cégeket cserébe azért, hogy médiafelületeket vásárolnak nekik – és még ki tudja mi más, a hatórás felvételből előkerültek olyan részlet is, melyen Kurz szövetségi kancellár – akkor még jelölt – állítólagos drogos orgiáiról mesél az akkor még csak leendő alkancellár.

Ezt pedig se az osztrák nép, se a politikai elit nem vette különösen jó néven.

Olyannyira, hogy Strache hamarost kénytelen volt lemondani a nap folyamán, a kormánykoalíció felbomlott, és Kurz szövetségi kancellár Van der Bellen szövetségi elnökkel mély megegyezésben bejelentették, hogy új választásokat fognak kiírni, mégpedig mihamarább.

Magyarország kormánya és a Fidesz nem kívánta kommentálni az eseményeket, a magyar ellenzéki pártok közül azonban a mai nap során az MSZP és a Jobbik is tartott sajtótájékoztatót az ügyben.

Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke azt mondta a botrányra utalva, hogy Ausztriában pusztán annak említésébe is belebukott a kormány, ami „Magyarországon napi valóság”. A Jobbik szerint pedig Heinz-Christian Strache saját magát buktatta le, „és így Orbán Viktort is”, hiszen egy „korrupciós, oligarchás megbeszélésen Strache magyar mintára állíttatta volna az Osztrák Szabadságpárt szolgálatába Ausztria legnagyobb bulvárlapját”. A jobbikos Szilágyi György azt is elmondta, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik annak feltárására, hogy vannak-e magyar vonatkozásai a Strache-ügynek.

(BBC, MTI)