Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Népszabadságot bezárató üzletemberrel vásároltatott volna magának újságot az osztrák alkancellár

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, rejtett kamerás felvétel készült arról, hogy Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke egy állítólagos orosz oligarchával találkozott 2017 nyarán Ibizán, aki bizonyos ellenszolgáltatásokért cserébe megvette volna neki a legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot.

A médiafölényért cserébe Strache állítólag többek között azt ajánlotta az oroszoknak, hogy a bécsi székhelyű építőipari multit, a Strabagot hátrány éri majd a közbeszerzéseken, és helyette orosz cégek kapják az osztrák állami megrendeléseket.

Az üzleti találkozóról később kiderült, hogy megrendezett volt, és valaki lépre csalta az osztrák politikust.

A hírt kiszúró Azonnali azt is kiemelte, a videón állítólag szó szerint elhangzik az akkor ellenzékben lévő osztrák politikus szájából, hogy

olyan médiaviszonyokat akar Ausztriának, amilyenek Orbán Magyarországán vannak. Mint mondta, a legolvasottabb napilap mellé „jól esne neki egy tévécsatorna is”.

Most további kijelentések is napvilágot láttak a videófelvételből, melyek magyar vonatkozásban különösen fontosak lehetnek.

Mint az kiderült, az alkalncellár a Népszabadságot is felvásárló Heinrich Pecina segítségét vette volna igénybe a legnagyobb osztrák bulvárlap felvásárlásához.

„Pecina nagy játékos. A figura 15 évvel ezelőtt elkezdte venni Orbánnak a médiát, mert a németek szabadulni akartak mindentől, mivel mínuszos volt az üzlet.”

– mondja Strache a videófelvételen a magát orosz oligarchának kiadó nőnek.

Az osztrák alkancellár szerint ez Ausztriában is összejöhet az üzletembernek: akkor az a hír járta, hogy a Kronen Zeitungban 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező német Funke-médiacsoport szabadulna a laptól, mivel nem ápoltak jó viszonyt a főszerkesztőt is adó Dichand-családdal, amely szintén 50 százalékos tulajdonrésszel bírt a lap kiadójában. Strache szerint Pecina azért lett volna jó választás az orosz nő számára, mert tud hatni a Funke-csoportra – ismerteti az Azonnali.

Ám végül nem Pecina, hanem egy bizonyos René Benko vásáoltba be magát a bulvárlapba, aki egyébként Strache videóbeli állítása szerint pénzzel támogatja a kormánypártokat (FPÖ, ÖVP) – Benko ezt természetesen tagadja.

A videófelvételeket feltáró Süddeutsche Zeitung megkereste Heinrich Pecinát, aki tagadta Strache azon állítását, miszerint ő ráhatással lenne vagy lett volna a német Funke-médiacsoportra, illetve a  Funke-médiacsoport is azt állítja, nem máködnek együtt Pecinával (érdekesség, hogy a Funke jelenidejű választ adott, miközben a kérdés a 2014 és 2019 közti időszakra vonatkozott.)

Hogy mit érdemes mégis észben tartani Pecináról? Például azt, hogy 2017-ben egy korrupciós perben bűnsegédlet miatt 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A magyar médiapiacon 2014-ben vált igazán láthatóvá, amikor megvásárolta az akkor még fúzió előtt álló Ringier-től és az Axel Springertől a médiaportfóliójuk egy részét, amit beolvasztott a sajátjába, létrehozva ezzel a ma már minden magyarnak ismerősen csengő Mediaworksöt. Így került Pecinához a Nemzeti Sport, a Világgazdaság, illetve a Népszabadság is, amit gazdasági okokra hivatkozva nem sokkal később fel is számolt.

A Népszabadság a Ringier tulajdonában volt, de amikor megpróbált összeolvadni Axel Springerrel 2011-ben, a magyar Gazdasági Versenyhivatal megakadályozta azt. Majd 2014-ben jóváhagyta, úgy, hogy kivált a portfólióból a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság és a megyei lapok. Mind a megyei lapokra, mind a Népszabadságra voltak vevők a Fidesz érdekkörein kívül, de legalábbis nem közvetlen Fidesz-irányítás alatt, akik továbbvitték volna a lapokat – ők azonban nem vehették meg ezeket.

Pecina később Mészáros Lőrincnek adta el a Mediaworksöt, majd további három észak-magyarországi napilapot is, aki azóta – mint az ismert – a médiabirodalmát az új fideszes médiaholdingnak, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapaítványnak adományozta.

És Pecina az az ember, akivel Orbán Viktor 2018-as bécsi látogatása során először találkozott, és csak utána Sebastian Kurz kancellárral és Heinz-Christian Strache alkancellárral.

Az ügy kirobbanása után péntek este mindkét kormánypárt válságtanácsot hívott össze, Sebastian Kurz a hírek szerint ma délelőtt fog nyilatkozni az ÖVP és az FPÖ koalíciója, illetve Strache jövőjéről.

A rejtett kamerás felvétel itt tekinthető meg:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd