Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán is elismerte: a kormány kérte a babaváró hitel uniós vizsgálatát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Múlt hét óta a teljes kormánypárti média azt szajkózza, hogy „Brüsszel támadja” a kormány által, a családvédelmi akcióterv keretén belül bejelentett „babaváró hitelt”. Az Európai Bizottság még a hétvégén adott ki egy közleményt, amelyben cáfolja ezt az állítást:

„a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben.

Az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni.”

A Fidesz kommunikációja persze azóta sem szállt le eredeti állításáról, igaz azt elismerték, hogy valóban ők kezdtek előzetes egyeztetéseket a július elsejétől bevezetni tervezett hitelkonstrukcióval kapcsolatban.

A Kossuth Rádiónak péntek reggel adott interjújában Orbán Viktor is elismerte az előzetes egyeztetés Magyarország általi kezdeményezését.

„Itt arról van szó, hogy persze nekünk jogunk van bevezetni a babaváró támogatást, csak azt a helyzetet szeretnénk mindenképpen elkerülni, hogy a bevezetést követően jogi eljárást indítson velünk szemben az Európai Bizottság. (…) Tehát az egész programnak a biztonsága érdekében mi azt kértük Brüsszeltől, hogy előzetesen adjon ki egy jóváhagyást, (…) és ne hozzuk egymást, mármint a magyar családokat, a bankokat, a költségvetést, a magyar államot olyan helyzetbe, hogy megindít valamit, amit után kénytelen vagy megállítani, vagy korrigálni. (…) Ezért egy úgynevezett előzetes hozzájárulást kértünk, és ezt nem akarják megadni” – mondta a miniszterelnök.

Tehát tartotta magát továbbra is ahhoz, hogy a Bizottságnak baja lenne a babaváró hitellel, holott a korábban generált, „támadásról” szóló álhírekhez hasonlóan ezt utóbbi állítás is hamis. Épp Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelezte a csütörtöki kormányinfón, hogy szóbeli garanciát kaptak arra nézve, hogy Brüsszel nem indít eljárást a program miatt.

Mi is az a babaváró hitel?

A konstrukcióban a 18 és 40 év közötti, házasságban élő nők igényelhetnek 10 millió forintig terjedő, szabad felhasználású hitelt, amelynek kamatait az állami költségvetés fedezi. Minden gyerek születésénél felfüggesztik három évre a törlesztést, a második gyerek születése után a fennmaradó tartozás harminc százalékát, a harmadik gyerek születése után pedig teljes egészét elengedik.

Orbán a reggeli interjújában arra is kitért, hogy a „migránspárti” erők miatt ellenzi Brüsszel a babaváró hitelt, mert családpolitika helyett bevándorlással akarják megoldani az európai országok népesedési problémáit. Az igazság ezzel szemben az, hogy a Bizottság jelezte,

„nem kifogásolja, sőt üdvözli a program céljait, azaz a családok támogatását.”

A Bizottság szakértői inkább azzal kapcsolatban tettek fel kérdéseket, hogy a babaváró hitel száz százalékos állami kezessége nem jelent-e rejtett támogatást a bankoknak, akik ennek a kezességnek az ismeretében a fogyasztóknak kedvezőtlenebb kölcsönöket adnának ebben a konstrukcióban.

Vagyis Brüsszel a magyar hitelfelvevőket próbálja védeni, a családok támadása helyett.

Az interjúban Orbán még beszélt arról, hogy az európai parlamenti (EP-) választáson erős üzenetet kell küldeni Brüsszelbe arról, hogy „változást akarunk, egy olyan Európát szeretnénk, amely megvédi a határait tengeren és szárazföldön”

Azt is mondta, hogy „olyan brüsszeli vezetőket akarunk látni, akik nem szervezni, hanem megállítani szeretnék a migrációt”. A kormányfő hozzátette: létezik egy – pénzzel jól „kitömött”, például politikusokból, újságírókból, elemzőkből álló – „liberális maffia”, amely azon dolgozik, hogy elhitesse a világgal, a migráció ellen nincs mit tenni. Amikor pedig kiderül – mondta -, hogy mégis van mit tenni, mert Magyarország megállította a migrációt a szárazföldön, Matteo Salvini olasz belügyminiszter a tengeren, Donald Trump amerikai elnök pedig falépítés mellett döntött, akkor „ezeket az embereket elkezdik gyűlölni”.

Donald Trumppal való találkozásáról elmondta: Donald Trump nem az akadémiai, hanem az üzleti világból érkezett, így tudta, hogy 1700 amerikai cég dolgozik Magyarországon, ismerte a két ország közötti külkereskedelmi számokat, a magyar gazdasági modellt, és „amit a legjobban tudott, az a migráció és a muszlim invázió Európa irányába, amit szárazföldön a magyarok állítottak meg”. Orbán Viktor értékelése szerint a magyar határkerítés olyan sikeres, hogy még Washingtonból is látszik.

(Mérce / MTI)

Címlapkép: MTI/Balazs Mohai