Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyílt levélben követelik roma szervezetek Pintér Sándortól Toroczkaiék tüntetésének betiltását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Nyílt levélben követelik roma szervezetek a Mi Hazánk párt jövő keddi törökszentmiklósi demonstrációjának megakadályozását Pintér Sándor belügyminisztertől, és arra kérik, bőrszíntől függetlenül védje meg a magyar állampolgárokat – erről a Roma Sajtóközpont adott hírt Facebook-oldalán.

A levelet aláíró cigány jogvédők szerint Toroczkai László pártjának az a célja a jövő heti tüntetéssel, hogy a romák megfélemlítésével és provokációjával szavazatokat szerezzenek a választás hajrájában. Hozzáteszik: az, hogy a szerdán bejelentett Nemzeti Légió nyíltan a Magyar Gárda örökébe akar lépni, „súlyosan aláássa” a rendvédelmi szervek, a Belügyminisztérium, illetve Pintér Sándor tekintélyét is. Arra is emlékeztetnek, hogy az az időszak, amely annak idején a Magyar Gárda vonulásaival kezdődött, a romák elleni sorozatgyilkosságba torkollott.

Pénteken délután 14 órakor a nyílt levél aláírói közül többen a Belügyminisztériumhoz mentek, hogy átadják üzenetüket a tárca részére, ám ott nem fogadták őket arra hivatkozva, hogy ügyfélfogadási időn kívül érkeztek. A levelet közzétevő Roma Sajtóközpont munkatársa – aki rövid interjút is adott a Mércének (lásd alább) – a helyszíni tudósítónknak elmondta, hétfőn reggel újra próbálkoznak majd a levél átadásával.

Mint ismert, a Mi Hazánk párt a múlt héten jelentette be, hogy vonulásos demonstrációt szeretne tartani Törökszentmiklóson. A hatóságok végül csak a tüntetést engedélyezték, de a vonulást nem. A párt ezen héten sajtótájékoztatón mutatta be a deklaráltan a Magyar Gárda eszméit továbbvivő, terepszínű egyenruhás félkatonai szervezetét, a Nemzeti Légiót.

A nyílt levél egybehangzó információkra hivatkozva arra is kitér, hogy az éjszaka folyamán ismeretlen férfiak több autóval behajthattak a Törökszentmiklós romák lakta városrészére és ott rasszista jelszavak kíséretében fenyegethették az ott lakókat. (Ugyanezzel az esettel kapcsolatban a közösségi médiában keringenek olyan, meg nem erősített információk is, hogy az ismeretlen férfiak két családnak a házába is bementek, akiket szintén megfenyegettek.)

Arról, hogy mi történt az éjszaka Törökszentmiklóson, érdeklődtünk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságnál is, kérdésünkre azt válaszolták, szerintük nem történt incidens.

„Érkezett ilyen bejelentés, azt a rendőrség leellenőrizte és megállapította, hogy nem történt jogsértés, rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel. A bejelentés hátterében a közösségi médiában terjedő rémhírek és valótlan állítások állnak.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el a megye területén a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében. Törökszentmiklós területén is folyamatos a rendőri jelenlét, a település közrendje, közbiztonsága megfelelő erővel biztosított”

– tájékoztatott a hatóság.

Ugyancsak a jászsági településen történt, hogy az aHang munkatársa, Balogh Lajos aktivista az alábbi feliratot találta tegnap reggel autója szélvédőjén, miután fórumot tartott a városban:

„Soros bérenc cigány kurva nem sokáig élsz a mi hazánkban!”

A szervezet petíciót indított annak érdekében, hogy ne masírozhassanak félkatonai szervezetek a településeken.

A Pintér Sándornak címzett levél egyik aláírója, az ismert roma polgárjogi aktivista, Setét Jenő az Idetartozunk Egyesület nevében közleményben szólította fel szolidaritásra a politikai szervezetek képviselőit, az egyházi vezetőket és közszereplőket a 21-ei erődemonstráció kapcsán. Amellett, hogy ő is emlékeztet az éppen tíz évvel ezelőtt történt rasszista gyilkosságsorozatra, megjegyzi, hogy

„csak az állami szervek rendelkeznek olyan eszközökkel és hatalommal, amely megfékezheti a kirekesztő politika és gyűlöletkeltő tevékenység térnyerését, […] és az állam felelőssége és feladata, hogy megvédje állampolgárait.”