Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az idei kampány is az ellenzék lejáratásáról szólt a köztévében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egy hét leforgása alatt összesen hét órán keresztül csak a kormány üzeneteit ismételgeti, több mint négy órán keresztül pedig az ellenzékről sugároz negatív híreket az M1 csatorna híradója – derül ki Jávor Benedek és munkatársai számításaiból, amelyet azután végeztek el, hogy egy teljes hétig követték a csatorna napi 8 alkalommal jelentkező hírműsorának belföldi hírblokkjait.

A Párbeszéd EP-listavezetőjének blogbejegyzése alapján Jávorék saját vizsgálatuk előtt megnézték, hogy „kilóra” mennyire kiegyensúlyozott a köztévé tájékoztatása, azaz hány percetet kap a kormánypárti illetve az ellenzéki tömb március, illetve április havi bontásban, csak a 19:30 perckor kezdőd híradóra vonatkozóan. Már ez alapján is aránytalanság rajzolódik ki: márciusban mintegy 40%-kal szólalt meg többet az kormány és a Fidesz, mint a teljes ellenzék, áprilisban pedig 233:208 perc arányban jelent meg a kormány és a teljes ellenzék csak a fél nyolcas hírekben.

Ezen túlmenően Jávor Benedekék statisztikája olyan minőségi szempontokat is figyelembe vett, mint hogy pozitív avagy negatív kontextusban jelenik-e meg egyik vagy másik oldal a híradásokban. (Beszédes egyébként, hogy a kategóriák között fel sem merül, hogy a kormányoldallal kapcsolatos hírek kritikusak is lehetnének.)

A hét napot felölelő elemzésből az látszik, hogy összesen 422 percen keresztül ismételgették a kormányzat üzeneteit (ez naponta átlagosan egy órát jelent), míg az ellenzékről szóló teljes 308 percnyi (5 óra 8 perc) anyag mintegy 80%-a állítja be az ellenzéket negatív színben.

Ez utóbbi anyagokban az ellenzék „botrányairól”, veszekedéseiről és ellentéteiről van szó.

A saját témáiról egy hét alatt mindössze 47 percet tudott beszélni az ellenzék, amiben kampányidőszak lévén már az is benne van, hogy a közmédia az EP-választáson induló pártoknak öt-öt perces időkeretben biztosít lehetőséget a törvényben garantált időn túl.

Mindez a nyilvánvaló elfogultság mellett azért is probléma – jegyzi meg Jávor a bejegyzésében – , mert a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény alapján a közmédia köteles az eltérő álláspontok bemutatására és kiegyensúlyozott tájékoztatásra.

Címlapkép: mediaklikk.hu