Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gulyás Gergely: önzés a szülő részéről, ha egy gyereknek nincs apja vagy anyja

Ez a cikk több mint 4 éves.

Gulyás Gergely az RTL Klub kérdésére reagált Kövér László tegnapi mondataira. Kövér László tegnap egy lakossági fórumon az Index tudósítása szerint arról beszélt, nem szabad, hogy a gyerekvállalás önmegvalósítás, kiteljesedés legyen, illetve a pedofíliát hasonlította össze az azonos nemű párok örökbefogadási jogával.

„Erkölcsi értelemben, semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok gyereket, de igényt tartok rá, hogy más gyerekét jogom legyen felnevelni.”

Mondta Kövér, aki azt is hozzátette, hogy szerinte a „rendes” homoszexuálisok nem akarnak egyenlőek lenni a többi emberrel.

Gulyás most úgy reagált erre a nyilatkozatra a Kormányinfón, hogy az azonos nemű párok örökbefogadása most is tiltott. Szerinte az azonos nemű párok örökbefogadásánál nem a gyermek, hanem az örökbefogadó szempontjai jutnak érvénybe, ez szerinte ténybelileg igaz. Szerinte nem helyes, ha egy gyereknek két apával kell felnőnie, ez önzés a szülők részéről. A HVG szerint Gulyás azt is hozzátette, ez hátrányos helyzetbe hozza azokat a heteroszexuális párokat, akiknek nem lehet gyereke.

Bár az azonos nemű párok örökbefogadása nem engedélyezett Magyarországon, mégis évente sok család fogad örökbe gyereket, illetve sok azonos nemű család oldja meg ezt a problémát béranyasággal vagy mesterséges megtermékenyítéssel.

Kérdés az is, ha Gulyás önzőségnek tartja azt, ha egy családban nincs apuka vagy anyuka, mit gondol az özvegyekről vagy az egyszülős családokról.

Illetve az is, vajon tényleg az a gyerek legfontosabb érdeke, hogy apja és anyja legyen, vagy az, hogy jólétben és szerető családban nőjön fel. Harmadrészt pedig az is, a magyar gyermekvédelemben felnövő gyerekek örökbefogadása kapcsán mit mondhatunk. Jobb-e egy két apás család, ahol nincs anya, mint egy olyan intézmény, ahol se anya, se apa nincsen.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor