Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A tudás nem árucikk” – pénzügyi megszorítások ellen tiltakoztak Brazíliában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Brazil nagyvárosokban a nap folyamán tüntetések folytak, több tízezer diák és tanár részvételével. A megmozdulás apropója, hogy Jair Bolsonaro januárban beiktatott elnök kormányának oktatási minisztere, Abraham Weintraub jelentős pénzt, mintegy 30 százaléknyi támogatást tervez elvonni a szektorból.

Brazília legnagyobb diákszakszervezete, a Diákok Nemzeti Szövetsége szervezésében az ország 17 államában tüntetnek, többek között olyan nagyvárosokban, mint Sao Paolo és Rio de Janeiro. Az utóbbi városban egyébként könnygázzal támadt a rendőrség a tüntetőkre, miután felgyújtottak egy buszt. A tömeg által skandált mondatok között elhangzott az is, hogy „az oktatás nem árucikk„.

„Azok az egyetemek, amelyek ahelyett, hogy a legjobb akadémiai eredmények elérésére törekednének, csak zűrzavart okoznak, jelentős megszorításokkal fognak szembenézni.”

-nyilatkozta egy interjúban nemrég az oktatási miniszter.

Amellett, hogy az egyetemek helyzete önmagában is kétségbeejtő (egy, a Guardian cikkjében megszólaló művészetis diák szerint ha esett az eső, a termeket elárasztotta, illetve nem lehet bekapcsolni egy ventilátort anélkül, hogy ne vernék le az áramot), az ösztöndíjat kapó diákok még nehezebb helyzetbe kerülnek így. Egy másikuk szerint a pénzügyi megszorítások miatt kialakult hiányállapot elidegenítően hat rájuk és megakadályozza, hogy kritikusan gondolkodjanak.

Bolsonaro egyébként arra bíztatja a diákokat, hogy készítsenek hangfelvételt, ha valamelyik tanáruk baloldali dolgokat mond -hasonlóra a magyar felsőoktatásban is volt példa.

via Guardian