Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mégis lehet tömegrendezvényeken a Himnuszt énekelni Szlovákiában

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miután múlt héten hosszú kálvária után végül elfogadta a himnusztörvény néven elhíresült törvényt a szlovák parlament, melynek értelmében büntethetnék az országban a magyar Himnusz eléneklését – most viszont úgy tűnik, mégse lesz büntethető a himnuszéneklés – írja a felvidéki Új Szó.

A 150 fős országgyűlés 103 szavazattal, vagyis kétharmaddal fogadta el a kormánykoalíció részét képező Híd-Most szlovák-magyar vegyespárt módosítóját.

Az eredeti törvény értelmében Szlovákiában nyilvános rendezvényeken tilos lett volna más nemzetek himnuszait énekelni, ezen szabályozás megszegése esetén pedig magánszemély ugyan nem, de jogi személy, szervezet, 7000 euróig terjedő mértékben büntethető lett volna.

A tervezetet – melyet Szlovákiában a meccsek előtt rendszeresen himnuszénekléssel melegítő dunaszerdahelyi sportklub neve után DAC-törvénynek is neveznek – a szintén a kormánykoalíció részét képező, szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) terjesztette be.

A törvényt első körben – tévedésből – még a Híd is megszavazta.

Bastrnák Tibor frakcióvezető ezzel kapcsolatban a következőt nyilatkozta:

„Utoljára hat hónappal ezelőtt került szóba a koalíciós tanácson a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvény módosítása. Azon a megbeszélésen egy szó sem esett arról, hogy nyilvános rendezvényeken nem lehet majd elénekelni más ország himnuszát. A koalíciós partnerünk finoman fogalmazva nem viselkedett korrekten. Átvertek bennünket! A történtekért bocsánatot kérek”.

A törvény nagy felzúdulást váltott ki Szlovákiában, nem csak a magyar kisebbség köreiben, de a leköszönő államfő, Andres Kiska is visszadobta a törvényt a parlamentnek.

Ezután azonban a parlament 86 szavazattal megtörte az államfői vétót, így a szabályozás elvileg a mai nap életbe lép. Azonban csupán pár napig lesz hatályban a himnuszéneklés tilalma, hogy meddig, az ahogy a Paraméter írja attól függ, hogy – a törvénnyel mint láthattuk egyet nem értő – Kiska mikor szentesíti aláírásával a most elfogadott módosítót.

via Új Szó / Paraméter