Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszaküldte a szlovák köztársasági elnök a „himnusztörvényt”

Ez a cikk több mint 5 éves.

Visszaküldte a parlamentnek a magyar himnuszt is érintő himnuszéneklést tilt, idegen országok himnuszának éneklését tiltó törvényt Andrej Kiska leköszönő szlovák államfő. A 444.hu a Bumm.sk-tól idézi Debnár Klárát a Híd-Most párt szóvivőjét aki már be is jelentette, elkészítették a törvénytervezet újratárgyalásához fűzött javaslataikat, és a kormánykoalíció tagjai megígérték, megszavazzák ezeket a változtatásokat a következő, május 9-i pozsonyi parlamenti ülésnapon.

Bastrnák Tibor frakcióvezető egyébként a Híd-Most képviselői nevében elnézést kért azért, mert szerint néhány politikusuk „tévedésből” ma megszavazta a törvényt, és közölte:

„Utoljára hat hónappal ezelőtt került szóba a koalíciós tanácson a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvény módosítása. Azon a megbeszélésen egy szó sem esett arról, hogy nyilvános rendezvényeken nem lehet majd elénekelni más ország himnuszát. A koalíciós partnerünk finoman fogalmazva nem viselkedett korrekten. Átvertek bennünket! A történtekért bocsánatot kérek”

Bastrnák azt is elmondta, azonnal tárgyalást hívott össze a kormányzó Smer és SNS frakcióvezetőivel, ahol szerintük „a megoldás is megszületett.”

Az elvileg a jelképekről szóló törvény 13. paragrafusába becsempészett tiltás, amely szerint 7 ezer euróra is büntethető lenne az, aki nyilvános rendezvényen más országok himnuszait énekli így tehát a kormánykoalícióban szereplő szlovák-magyar liberális párt szerint „átverés” folytán ment ma át, a módosító a paragrafust törölné a törvényből, és azt már május 9-én megszavazzák majd. Így a május 15-i életbelépés veszélye szerintük teljesen elhárult.

Tiltakozás a budapesti szlovák követség előtt

Ma délután, a himnusz-tiltás hírére három ellenzéki párt – az LMP, a Jobbik és a Momentum – ifjúsági szervezetei szerveztek villámtiltakozást Szlovákia budapesti követsége elé. Az Azonnali.hu beszámolója szerint a rövid eseményen pár tucat ifjúsági pártaktivista követelte a törvény azonnali visszavonását.